Torseed Brokuł 10g nasiona na kiełki brokuła obfitują w żelazo, miedź, witaminę B6. Kiełki to też źródło cennych składników odżywczych, witamin A, C, D, mikroelementów i enzymów. Regularne spożywanie przeciwdziała nowotworom, wirusom, ułatwia trawienie, uaktywnia system odpornościowy organizmu. Zawarte w nich antyoksydanty zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia chorób nowotworowych. Spożywanie kiełków poprawia pamięć. Posiadają także właściwości pobudzające. Udowodniono również, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.
Kiełki stanowią naturalną i niedrogą alternatywę dla preparatów witaminowych i suplementów diety. W zależności od upodobań dodajemy je do sałatek, past twarogowych i rybnych, serów i kanapek.
Kiełki można produkować w słoju:
- wypłukane nasiona wsypać do czystego słoja i zalać na kilka godzin wodą,
- następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoik gazą, obwiązać i postawić w ciepłym, nasłonecznionym miejscu.
- kiełki przepłukiwać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Po 3-4 dniach kiełki gotowe są do spożycia.
Produkcję kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy:
- wypłukane nasiona zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie,
- następnie równomiernie rozłożyć na siatce kiełkownicy,
- dodać wody do dolnego poziomu siatki i dbać o jej systematyczne uzupełnianie i wymianę, jednocześnie zraszając nasiona w ciągu kilku następnych dni.
Gramatura: 10g.