Toraf 20g Gorczyca czarna Nasiona na kiełki Pikantne Ostre Kiełkownica Źródło witamin
Kiełki warzyw mają znaczący i bardzo szeroki wpływa na nasz organizm. Są jednym z cenniejszych źródeł witamin i składników mineralnych w okresie zimowym, a dodatkowo są bogactwem błonnika, białka i kwasów omega-3. Najbardziej wartościowe są bezpośrednio po zbiorze, dlatego najlepiej spożywać te własnej produkcji.
Dlaczego warto spożywać kiełki gorczycy czarnej?
- Gorczyca czarna zawiera w swoim składzie większą ilość niż pozostałe gatunki gorczycy, fitoncydów o właściwościach bakteriobójczych oraz witaminy B2 wzmacniające procesy odpornościowe w organizmie.
- Zawierają także błonnik oraz saponiny, flawonoidy i roślinne hormony, korzystnie reguluje pracę całego organizmu i cyrkulację krwi.
- Kiełki gorczycy czarnej charakteryzują się ostrym wyrazistym smakiem i aromatem oraz szybkim wzrostem.
- Polecane szczególnie do pikantnych potraw, sałatek, do świeżych serów i na kanapki.
- Same nasiona mogą także służyć jako przyprawa do ogórków konserwowych i do domowego wyrobu musztardy.
Przygotowanie kiełków:
Produkcja kiełków w domu jest bardzo prosta do wykonania przy użyciu kiełkownicy Toraf. Postępując zgodnie z instrukcją obsługi kiełki są gotowe do spożycia po upływie 3-4 dni. Kiełkownika umożliwia jednoczesną uprawę 3 rodzajów kiełków. Dodatkowe informacji na stronie www.toraf.pl.
Inną metodą produkcji kiełków jest produkcja kiełków w słoiku. W tym celu należy wypłukać nasiona następnie przesypać do wcześniej wyparzonego naczynia i zalać przegotowaną letnią wodą. Moczyć przez kilka godzin, potem wodę zlać, a nasiona wypłukać, naczynie nakryć gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe (18-22oC), nie nasłonecznione miejsce. W tym czasie kiełki należy przepłukiwać 2 razy dziennie wodą. Kiełki są gotowe do spożycia przy długości ok. 2-3cm, po 3-6 dniach.
Opakowanie 20g