Torseed Rzodkiew czarna 10g nasiona na kiełki Kiełki są źródłem cennych składników odżywczych i witamin, mikroelementów i enzymów. Regularne spożywanie przeciwdziała nowotworom, wirusom, ułatwia trawienie, uaktywnia system odpornościowy organizmu.
Najczęściej Kupowane
Polecane produkty
TORAF Kiełkownica poziomowa naczynie do kiełkowania 3 szalki Kiełki Kiełkownik
Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych i warzyw mają wyjątkowo dużą wartość odżywczą. Kiełkownica pozioma TORAF to idealne 3 kiełkowe naczynie do kiełkowania. Niektóre z nazw nasion z których można hodować kiełki to: brokuł, fasola złota, gorczyca, chrzan, soja, pszenica, rzeżucha, rzodkiewka, soczewica, słonecznik, siewie lniane.
Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych i warzyw mają wyjątkowo dużą wartość odżywczą.
W kiełkujących ziarnach zmiany następują szybko, w ciągu kilku dni zawartość witamin wzrasta wielokrotnie. Tak wyhodowane kiełki możemy spożywać w surówkach, koktajlach, na kanapkach. Możemy je mieszać z twarogami, jajami na twardo, masłem, majonezem i przygotowywać dziesiątki rodzajów past, dodawać do zup, sosów, posypywać nimi ryż, ziemniaki, makaron. Znakomite są do dań ciepłych, zapiekanek, wypieków, farszów do naleśników i pierogów. Dla ciepłych potraw należy je dodawać pod koniec gotowania.
Niektóre z nazw nasion z których można hodować kiełki to: brokuł, fasola złota,gorczyca, chrzan, soja, pszenica, rzeżucha, rzodkiewka, soczewica, słonecznik, siewie lniane.
W zależności od temperatury, nasilenia światła oraz rodzaju nasion zarodki po 2-7 daniach nadają się do zbioru. Przy wyższych lub niższych temperaturach okres kiełkowania może się przedłużyć lub względnie skrócić. Pomiędzy korzeniami niektórych gatunków nasion (np. pszenica, soja, lucerna, rzeżucha, gorczyca itp.) tworzą się małe włókienka, których nie wolno mylić z pleśnią. Pleśń czuć stęchlizną, ma zabarwienie czarno-szare, niebiesko-czerwone względnie może wystąpić w postaci białej kosmykowatej konsystencji.
Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych i warzyw mają wyjątkową wartość odżywczą . Bogate są w najcenniejsze dla zdrowia składniki : witaminy A, B, C, E, H. Zapewniają duże ilości wapnia, żelaza siarki, magnezu, potasu oraz biotynę, cynk, selen jak również mikroelementy - lit i chrom.
- działają korzystnie na włosy, zatrzymują łysienie, pobudzają produkcję cebulek włosowych
- dzięki zasobności w potas nie dopuszczają do zwiotczenia mięśni, a nawet je ujędrniają
- usuwają dolegliwości układu pokarmowego
- regenerują organizm, zwiększają jego odporność
- przypisuje się im właściwości odmładzające
- są doskonałe przy wszelkich kuracjach
- odchudzają i odmładzają
- dzięki dużej zawartości białka roślinnego wpływają na odbudowę komórek i tkanek
- obniżają poziom cholesterolu we krwi
- utrzymują w zdrowiu serce, nerwy, skórę, krew i mózg
- chronią organizm przed anemią
- zapobiegają i leczą przeziębienia
KIEŁKOWNICA
- Pokrywka - gwarantuje stabilny, wilgotny klimat, także przy wahaniach temperatury.
- Szalki do kiełkowania - trzy duże szalki o średnicy 20 cm. Można w nich poddać kiełkowaniu jednocześnie trzy różne gatunki nasion albo kontynuować zbiory poprzez stopniowe wysiewanie nasion.
- Czerwone syfony odpływowe - zapewniają równomierny odpływ wody oraz regulacją wilgotność.
- Wentylatory - w pokrywie i w poszczególnych szalkach przeznaczonych do procesów kiełkowania umieszczono trzy wentylatory. Służą one do odprowadzania gazów i tlenu.
- Zbiornik wody - po nawadnianiu nadmiar wody gromadzi się w zbiorniku (idealna woda do podlewania kwiatów).
Instrukcja Obsługi:
- Naczynie do kiełkowania należy ustawić na równej powierzchni
- Czerwone syfony muszą być dokładnie osadzone na rurkach odpływowych
- Szalki do kiełkowania przepłukać zimną wodą
- Do szalek wsiać odpowiednią ilość nasion zwracając uwagę aby nasiona ułożone były w jednej luźnej warstwie
- Przy ustawianiu szalek, jednej na drugiej trzeba ustawić czerwone syfony na przemian
- Do najwyższej szalki należy wlać tyle letniej wody aby całkowicie został pokryty syfon (średnio pół litra). Tylko wtedy powstanie niezbędne ciśnienie wody.
- Przykryj naczynie pokrywką, która gwarantuje stabilne warunki uprawy
- Dzięki specjalnej konstrukcji kiełkownicy woda przepływa przez wszystkie szalki nawadniając nasiona a jej nadmiar gromadzi się w dolnym zbiorniku.
- Po przepływie wody przez trzy szalki z zasiewem należy opróżnić dolny zbiornik Wodę można używać do podlewania kwiatów pokojowych.
- Nawadniania należy dokonywać 2 razy dziennie
- Urządzenie do nawadniania należy ustawić w jasnym miejscu ale nie bezpośrednio na słońcu
- Kiełkownice należy starannie czyścić przed każdym wysiewem, najlepiej za pomocą miękkiej szczotki lub w zmywarce do naczyń.
Zobacz także
Torseed Lucerna 20g nasiona na kiełki Kiełki są źródłem cennych składników odżywczych, witamin, mikroelementów i enzymów. Podobnie jak kiełki soi, można dodawać do potraw z woka i patelni, najlepiej pod koniec smażenia.
Torseed Słonecznik ogrodowy 20g nasiona na kiełki Kiełki słonecznika mają dużo cynku i żelaza. Powinni je włączyć do diety narażeni na niedobór tych pierwiastków wegetarianie. Źródło cennych składników odżywczych, witamin (A,C,D), mikroelementów i enzymów.
Torseed Soczewica 20g nasiona na kiełki Kiełki są źródłem cennych składników odżywczych, witamin, mikroelementów i enzymów. Nadają się do jedzenia na surowo w sałatkach, surówkach, jak i do potraw ciepłych.
W świeżo wyhodowanych kiełkach znajduje się najwięcej wartościowych dla zdrowia substancji. Dzięki kiełkownicy, niezależnie od pory roku, poświęcając zaledwie 3 minuty dziennie, możemy mieć dostęp do pysznych i niezwykle zdrowych, ekologicznych kiełków.
Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych i warzyw mają wyjątkowo dużą wartość odżywczą. Kiełkownica pozioma TORAF to idealne 3 kiełkowe naczynie do kiełkowania. Niektóre z nazw nasion z których można hodować kiełki to: brokuł, fasola złota, gorczyca, chrzan, soja, pszenica, rzeżucha, rzodkiewka, soczewica, słonecznik, siewie lniane.
16 innych produktów w tej samej kategorii:
Toraf 20g Lucerna Alfalfa nasiona na kiełki zdrowe odżywianie bogata w witaminy są cennym źródłem fitoestrogenów, hormonów roślinnych, które w naturalny sposób pomagają zwalczać symptomy menopauzy. Ze względu na wysoką zawartość witamin A, E, B-complex oraz mikroelementów kiełki lucerny polecane są kobietom w okresie ciąży.
Toraf 20g Rzodkiewka China Rose Bio-Organic Nasiona ekologiczne na kiełki rzodkiewki
Kiełki rzodkiewki zawierają 2 razy więcej witaminy C niż korzeń rzodkiewki. Dzięki temu podnoszą odporność organizmu. Duża zawartości siarki w kiełkach rzodkiewki wpływa korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci.
Toraf 250g Fasola Mung nasiona na kiełki DUŻA PACZKA, która króluje wśród wszystkich kiełków ze względu na smak i wartości odżywcze. Jej kiełki są bardzo smaczne, chrupiące, smakiem przypominają świeży, młody groszek. Świetnie nadają się do wszelkich potraw kuchni azjatyckiej z dodatkiem curry.
Toraf 20g Lucerna Alfalfa Bio-Organic Nasiona ekologiczne kiełków na kiełki lucerny Ze względu na wysoką zawartość witamin A, E, B-complex oraz mikroelementów, kiełki lucerny polecane są kobietom w okresie ciąży i karmienia, a także osobom niejedzącym mięsa. Są źródłem fitoestrogenów, hormonów roślinnych, które pomagają zwalczać symptomy menopauzy.
Fasola złota MUNG. Kiełki Mung to wyjątkowo bogate źródło błonnika i łatwo przyswajalnego białka. Zawierają witaminy z grupy A, B, C i E, sole mineralnych oraz antyutleniacze. Kiełki Fasoli Mung zapobiegają chorobom serca i nowotworom. Obniżają też poziom cholesterolu LDL, zwanego złym cholesterolem.
Toraf 20g Słonecznik Nasiona kiełków na kiełki słonecznika kiełkownik
Kiełki słonecznika doskonale nadają się do sporządzenia surówek, sałatek, jako smaczny dodatek do kanapek. Pozytywnie wpływają na przemianę materii, szczególnie tłuszczów i węglowodanów. Dostarczają cennych witamin, składników odżywczych, enzymów, soli mineralnych.
Toraf 50g Pszenica Nasiona na kiełki kiełków pszenicy łagodne w smaku pyszny dodatek
Kiełki pszenicy są jednym z najbogatszych źródeł witamin. Regularne spożywanie kiełków zapewnia sprawne funkcjonowanie mięśni i systemu nerwowego. Stanowią świetny dodatek do do posiłków dla dzieci, wszelkiego rodzaju wypieków, kanapek i koktajli witaminowych.
Torseed Rzodkiew czarna 10g nasiona na kiełki Kiełki są źródłem cennych składników odżywczych i witamin, mikroelementów i enzymów. Regularne spożywanie przeciwdziała nowotworom, wirusom, ułatwia trawienie, uaktywnia system odpornościowy organizmu.
Rzodkiewka. Kiełki; dzięki dużej zwartości witaminy C, podnoszą odporność organizmu. Regularne spożywanie przeciwdziała nowotworom, wirusom, ułatwia trawienie. Poprawiają pamięć i posiadają właściwości pobudzające.
Toraf 10g Brokuł Bio-Organic Nasiona ekologiczne na kiełki kiełków brokuła
Kiełki brokuła zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu. Są źródłem witamin A, C, B1, B2, PP, mikroelementów (wapń, żelazo, fosfor, magnez), enzymów i innych składników wzmacniających.
Toraf 100g Brokuł Nasiona na kiełki DUŻA PACZKA Kiełkownica nasiona na kiełki to nasiona brokułu, które są źródłem najcenniejszych dla organizmu składników odżywczych: witamin A, C, B1, B2, PP, mikroelementów, enzymów i innych składników wzmacniających. Najcenniejszy w brokule jest sulforafan – substancja antyrakowa.
Toraf 20g Łagodna mieszanka Nasiona na kiełki mix kiełkownik
Mieszanka nasion na kiełki składająca się z gatunków tworzących łagodną kompozycję smakową. Zawierają duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu, siarki i wiele mikroelementów. Kiełki tej mieszanki świetnie nadają się do sporządzania surówek, sałatek lub jako dodatek do kanapek.
Groch cukrowy. Źródło cennych składników odżywczych, witamin: A,C i D. Kiełki grochu cukrowego uaktywniają system odpornościowy organizmu. Zawiera też wiele mikroelementów i enzymów. Regularne spożywanie grochu cukrowego przeciwdziała nowotworom i wirusom. Ułatwia również trawienie.
Toraf 20g Kozieradka Nasiona na kiełki kiełkownica
Kiełki kozieradki wykazują działanie ogólnie wzmacniające i odmładzające. Wspomagają trawienie pokarmów, a ponadto wpływają korzystnie na poziom cholesterolu i regenerację wszystkich tkanek. Kiełki kozieradki posiadają niezwykły smak godny poznania.
Torseed Lucerna 20g nasiona na kiełki Kiełki są źródłem cennych składników odżywczych, witamin, mikroelementów i enzymów. Podobnie jak kiełki soi, można dodawać do potraw z woka i patelni, najlepiej pod koniec smażenia.
Toraf 10g Rukola nasiona na kiełki Afrodyzjak orzechowy smak kiełków nasiona na kiełki Eruca Satiiva. Błonnik i kwas tłuszczowy omega-3 zawarte w kiełkach rukoli stymulują apetyt, ułatwiają trawienie, oczyszczają organizm z toksyn, wzmacniają układ odpornościowy, poprawiają krążenie oraz mają działanie bakteriobójcze oraz przeciwnowotworowe