Marki
Torsed 10g Burak liściowy czerwony nasiona na kiełki
  • Torsed 10g Burak liściowy czerwony nasiona na kiełki

Torsed 10g Burak liściowy czerwony nasiona na kiełki

1,89 zł
Brutto

Burak czerwony. Kiełki buraka czerwonego liściowego są źródłem cennych składników odżywczych, witamin A, C, D, mikroelementów i enzymów. Regularne spożywanie przeciwdziała nowotworom, wirusom, ułatwia trawienie, uaktywnia system odpornościowy organizmu.

EAN: 5906262080420
Ilość
W magazynie

Torsed 10g Burak liściowy czerwony nasiona na kiełki. Kiełki buraka oprócz dużej ilości witamin A, C, B1, zawierają wiele cennych składników mineralnych, takich jak potas, wapń, żelazo, magnez, miedź, mangan, oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Ze względu na zawartość niezbędnego w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi kobaltu są niezwykle cenne przy leczeniu anemii. Poprawiają pamięć i posiadają właściwości pobudzające. W zależności od upodobań można je dodawać do sałatek, past twarogowych i rybnych, serów i kanapek.

Kiełki stanowią niezastąpione źródło witamin, enzymów i niezbędnych ludziom mikroelementów. Regularne ich spożywanie podnosi odporność organizmu, a zawarte w nich antyoksydanty zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia chorób nowotworowych. Dzięki znacznej zawartości błonnika wspomagają trawienie i przyswajanie składników pokarmowych, a ponadto obniżają poziom złego cholesterolu. Substancje w nich zawarte poprawiają pamięć i posiadają właściwości pobudzające. Kiełki stanowią naturalną i niedrogą alternatywę dla preparatów witaminowych i suplementów diety.

Produkcję kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy: wypłukane nasiona zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a następnie równomiernie rozłożyć na siatce kiełkownicy. Dodać wody do dolnego poziomu siatki i dbać o  jej systematyczne uzupełnianie i wymianę, jednocześnie zraszając nasiona w ciągu kilku następnych dni. Kiełki można także produkować w słoju: wypłukane nasiona wsypać do czystego słoja i zalać na kilka godzin wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoik gazą, obwiązać i postawić w ciepłym, nasłonecznionym miejscu. Kiełki przepłukiwać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Po 3-4 dniach kiełki gotowe są do spożycia.

Gramatura: 10g.

 

2754

Wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania/dostępu do plików cookies w przeglądarce.

Akceptuj Więcej informacji Odrzuć