• Brak w Magazynie Biatom
Torseed  Dynia zwyczajna cukinia Atena Polka F1 2g żółta Nasiona
  • Torseed  Dynia zwyczajna cukinia Atena Polka F1 2g żółta Nasiona
  • Torseed  Dynia zwyczajna cukinia Atena Polka F1 2g żółta Nasiona

Torseed Dynia zwyczajna cukinia Atena Polka F1 2g żółta Nasiona

4,99 zł
Brutto

Torseed  Dynia zwyczajna cukinia Atena Polka F1 2g żółta Nasiona jest warzywem niskokalorycznym o niedużej wartości odżywczej, ale wysokiej wartości dietetycznej. Można ją podawać  na surowo, smażoną, pieczoną, duszoną, gotowaną jako zupy, sałatki, drugie dania, surówki, desery, napoje i marynaty.

EAN: 5906262013404

Rabaty ilościowe

Ilość Rabat Jednostkowy Oszczędzasz
5 2% Do rabatu 0,50 zł
10 5% Do rabatu 2,49 zł
20 7% Do rabatu 6,99 zł
50 10% Do rabatu 24,95 zł
Ilość
Brak w Magazynie Biatom

Torseed  Dynia zwyczajna cukinia Atena Polka F1 2g żółta Nasiona Odmiana o krzaczastym przekroju, odporna na choroby grzybowe. Miąższ jasnokremowy, kruchy. Młode owoce (do 20 cm) bardzo smaczne. Dzięki częściowej partenokarpii rośliny tworzą liczne owoce, aż do wystąpienia jesiennych przymrozków.

Atrakcyjna barwa owoców stanowi uzupełnienie dla zielonych barw innych odmian cukinii. Siew: połowa maja. Zbiór: sierpień – październik. Rozstawa: 100–80 cm. 

Opakowanie 2g.

Zupa z pieczonej cukinii ze skwarkami z cukinii.

Składniki:

4 średniej wielkości cukinie o łącznej wadze około 1 kg
4 szklanki warzywnego bulionu
główka czosnku
20 dag sera feta
4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1/2 szklanki łuskanych pestek słonecznika
garść drobno posiekanej natki pietruszki
4 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Czosnek podziel na pojedyncze ząbki. Pestki upraż na suchej patelni. Natkę drobno posiekaj. Fetę pokrój na kostkę. Trzy cukinie pokrój na plastry o grubości 3-4 mm. Jedną pokrój na drobną kostkę. Plastry i kostkę ułóż na blasze wysmarowanej połową oleju (tak, by plastry nie mieszały się z kostkami). Pozostałym olejem skrop plastry i kostkę. Pomiędzy cukinię powciskaj ząbki czosnku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i zapiekaj przez 10-15 minut, aż cukinia zacznie rumienić się na brzegach. Wyjmij i plastry odwróć na drugą stroną, a kostkę wymieszaj. Zapiekaj przez następne 10-15 minut, aż cukinia mocno się przyrumieni. Wyjmij z piekarnika. Obierz czosnek z łupin. Zagotuj bulion, dodaj plastry cukinii oraz ząbki czosnku, zmiksuj na gładką masę. Dodaj natkę, dopraw solą i pieprzem. Dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj. Zupę przelej na talerze, posyp "skwarkami" cukiniowymi, fetą i pestkami słonecznika. Udekoruj zielonymi listkami.
Zupa najlepiej smakuje bez dodatków, ale jeśli nie możesz się bez nich obejść, możesz podać ją z grzankami, groszkiem ptysiowym, krakersami lub pikantnymi ciasteczkami z ciasta francuskiego.
Smacznego!
2546

Specyficzne kody

EAN13
5906262013404
Komentarze (0)