PNOS 10g Rzodkiewka Jutrzenka Różowa Nasiona warzyw Delikatna Bardzo smaczna Odporna na parcenie
  • PNOS 10g Rzodkiewka Jutrzenka Różowa Nasiona warzyw Delikatna Bardzo smaczna Odporna na parcenie
  • PNOS 10g Rzodkiewka Jutrzenka Różowa Nasiona warzyw Delikatna Bardzo smaczna Odporna na parcenie
  • PNOS 10g Rzodkiewka Jutrzenka Różowa Nasiona warzyw Delikatna Bardzo smaczna Odporna na parcenie

PNOS 10g Rzodkiewka Jutrzenka Różowa Nasiona warzyw Delikatna Bardzo smaczna Odporna na parcenie

2,99 zł
Brutto

PNOS 10g Rzodkiewka Jutrzenka Różowa Nasiona warzyw Delikatna Bardzo smaczna Odporna na parcenie
Odmiana przeznaczona do uprawy od wiosny do jesieni w gruncie i wczesną wiosną w nieogrzewanych tunelach foliowych. Zgrubienia korzeniowe długości 45-60 mm, walcowate, wybarwione jednolicie na różowo. Skórka bardzo cienka, miąższ delikatny.

EAN: 5904232227691

Rabaty ilościowe

Ilość Rabat Jednostkowy Oszczędzasz
5 2% Do rabatu 0,30 zł
10 5% Do rabatu 1,50 zł
20 7% Do rabatu 4,19 zł
50 10% Do rabatu 14,96 zł
Ilość
W magazynie Biatom

PNOS 10g Rzodkiewka Jutrzenka Różowa Nasiona warzyw Delikatna Bardzo smaczna Odporna na parcenie  

Rzodkiewka – Raphanus sativus L. subvar, radicula Pers.
Rodzina: Kapustowate-Brassicaceae

Pochodzi z Półwyspu Apenińskiego, a w uprawie znana była w XVI w.
Część użytkową stanowi zgrubienie rzodkiewki. Zgrubienie tworzy się z części nadliścieniowej, podliścieniowej i górnej części korzenia palowego jednocześnie z rozwojem liści. Kształt zgrubienia rzodkiewki może być kulisty, owalny lub wydłużony. Skóra może być biała,żółta, różowa, czerwona, fioletowa lub dwubarwna, miąższ soczysty i delikatny. W skórce i w warstwach zewnętrznych znajduje się czerwony barwnik z grupy antocyjanowej nadający zgrubieniu charakterystyczny kolor. W miarę wzrostu rośliny zgrubienie rozrasta się, łodyga zaczyna się wydłużać i tworzy się pęd kwiatostanowy.
Rzodkiewka zawiera duże ilości wody, niewiele białka i węglowodanów (głównie cukier), dużo witaminy C i witamin B1, B2, wapń, fosfor i żelazo. Specyficzny smak nadaje rzodkiewce olejek gorczyczny, zawierający siarkę, który działa pobudzająco na trawienie i apetyt.

Wymagania:

Roślina ma bardzo krótki okres wegetacji. Jest niewrażliwa na zimno. Ma duże wymagania co do światła, wody i gleby. Powinno się ją uprawiać na słonecznym miejscu, na glebie próchnicznej, żyznej lub dobrze nawiezionej, odpowiednio wilgotnej i przewiewnej oraz równomiernie zaopatrywać w wodę.
Rzodkiewkę można uprawiać w polu, w szklarniach, inspektach i pod namiotami z folii. Okres wegetacji rzodkiewki jest krótki. Jako roślina o krótkim okresie wegetacji uprawiana jest jako przedplon (przed ogórkami, pomidorami), albo jako poplon ( po wczesnych warzywach). Rzodkiewkę zbiera się w miarę jak zgrubienie dorasta do odpowiedniej wielkości.

Nie parcieje i nie wybija w pędy nasienne, zachowując łagodny smak nawet w okresie letnim. Długo zachowuje dobrą jakość konsumpcyjną.


Liczba nasion: 120-150 szt. w gramie
Norma wysiewu: 15-20 kg/1ha
Termin wysiewu: grunt od III do VIII, pod osłony II-III
Rozstawa: 10-20 x 2-3 cm
Wegetacja: 30-40 dni
Termin zbioru: IV-X
Gramatura: 10 g 

1344

Opis

Waga (g)
10

Specyficzne kody

EAN13
5904232227691
Komentarze (0)