Marki
PNOS 1g Sałata Masłowa Ewelina Nasiona warzyw Odmiana zielona Odporna na mączniaka Plenna Bardzo smaczna
  • PNOS 1g Sałata Masłowa Ewelina Nasiona warzyw Odmiana zielona Odporna na mączniaka Plenna Bardzo smaczna
  • PNOS 1g Sałata Masłowa Ewelina Nasiona warzyw Odmiana zielona Odporna na mączniaka Plenna Bardzo smaczna
  • PNOS 1g Sałata Masłowa Ewelina Nasiona warzyw Odmiana zielona Odporna na mączniaka Plenna Bardzo smaczna

PNOS 1g Sałata Masłowa Ewelina Nasiona warzyw Odmiana zielona Odporna na mączniaka Plenna Bardzo smaczna

2,49 zł
Brutto

PNOS 1g Sałata Masłowa Ewelina Nasiona warzyw Odmiana zielona Odporna na mączniaka Plenna Bardzo smaczna

Odmiana do uprawy polowej od wiosny do późnej jesieni, dająca bardzo wysoki i dobrej jakości plon handlowy. Obojętna na długość dnia, nie wykazuje tendencji do wybijania w pędy kwiatostanowe, nawet przy wysokiej temperaturze.

EAN: 5904232157219

Rabaty ilościowe

Ilość Unit discount Oszczędzasz
5 2% Do 0,25 zł
10 5% Do 1,25 zł
20 7% Do 3,49 zł
50 10% Do 12,47 zł
Ilość
Ostatnie sztuki w magazynie

PNOS 1g Sałata Masłowa Ewelina Nasiona warzyw Odmiana zielona Odporna na mączniaka Plenna Bardzo smaczna

Sałata siewna – Lactuca sativa L.
Rodzina:Astowate-Asteraceae

  • Odmiana do uprawy polowej od wiosny do późnej jesieni, dająca bardzo wysoki i dobrej jakości plon handlowy. Obojętna na długość dnia, nie wykazuje tendencji do wybijania w pędy kwiatostanowe, nawet przy wysokiej temperaturze.
  • Tworzy bardzo ładne, duże główki o pokroju wzniesionym i masie ok. 400g, a w korzystnych warunkach nawet 700-800g. Liście prawie gładkie, wydłużone u nasady, zielone, niezwykle smaczne. Odporna na 4 rasy mączniaka rzekomego.
  • Pochodzi od dzikiego gatunku występującego w Indiach, Iranie, Azji Mniejszej. Sałata była już uprawiana w V i IV w. p.n.e. w starożytnej Grecji i w Rzymie. Do Polski została sprowadzona dopiero na początku XVI w. W zależności od sposobu użytkowania i uprawy wyróżnia się: sałatę kruchą, sałatę masłową, sałatę rzymską, sałatę liściową i sałatę łodygową.
  • Większość odmian botanicznych sałaty wytwarza rozety liściowe lub główki osadzone na krótkiej łodydze.
  • Wartość odżywcza sałaty wynika z zawartości soli mineralnych (wapnia, żelaza) oraz witaminy A , C, E i witamin z grupy B. Odmiany sałaty liściowej oraz głowiastej o luźnych, ciemnozielonych liściach zawierają więcej witamin, aniżeli pozostałe.
  • Wymagania:sałata jest rośliną klimatu chłodnego i najlepsze warunki do uprawy tego warzywa występują na terenach nadmorskich i podgórskich. Roślina jest wrażliwa na niedobór światła w początkowym okresie uprawy. Mimo wysokich wymagań wodnych sałata nie znosi jej nadmiaru w glebie (główki gniją).
  • Sałacie szkodzi za niska lub zbyt wysoka wilgotność powietrza. Najlepsze do uprawy sałaty są gleby gliniasto-piaszczyste. Warzywo można uprawiać na madach, czarnych ziemiach i glebach torfowych. Sałata jest uprawiana w gruncie i pod szkłem. Stosuje się dwa sposoby gruntowej uprawy sałaty:z siewu do gruntu na miejsce stałe i z rozsady.
  • Zbiór główek lub rozet liściowych wykonuje się stopniowo, w miarę ich dorastania.

Termin wysiewu: tunel III; rozsadnik IV-VII
Termin sadzenia: IV-VIII
Rozstawa: 30-40x20-25 cm
Termin zbioru: VI-X
Gramatura: 1 g

1330

Opis

Waga (g)
1