Torseed 5g Szpinak Nowozelandzki Nasiona Silnie rozgałęzione płożące się łodygi dł. do 1m, pokryte trójkątnymi, mięsistymi, ciemnozielonymi liśćmi z lekkim krystalicznym nalotem.
Do spożycia ścina się wierzchołki pędów dł. do 8 cm i zbiera młode liście rosnące poniżej cięcia. Cięcie powoduje wyrastanie nowych pędów bocznych. Szpinak nowozelandzki nadaje się do spożycia w okresie letnim (lipiec, sierpień) Nie traci wartości konsumpcyjnej z chwilą zakwitnięcia. Zawiera duże ilości witaminy C i A oraz sole mineralne, a wśród nich żelazo i fosfor, a poza tym także niepożądany kwas szczawiowy. Warzywo amatorskie, nadające się szczególnie do uprawy w ogródkach działkowych i przydomowych.Wymaga gleby żyznej, próchnicznej, ciepłej, dobrze utrzymującej wodę, stanowiska nasłonecznionego.
Częścią użytkową są wierzchołki pędów dł. 8 cm oraz liście poniżej cięcia. Uprawa z siewu wprost do gruntu lub z rozsady. Nasiona kiełkują 3 - 4 tygodnie. Wysiew nasion pod osłony: II - III, do gruntu pocz. V. Wysadzać do gruntu w II połowie V w rozstawie 70 x 50 cm. Zbiory: VII- XI.