• BRAK stanu
PNOS Soja 50g Nasiona na kiełki
  • PNOS Soja 50g Nasiona na kiełki

PNOS Soja 50g Nasiona na kiełki

1,89 zł
Brutto

PNOS SOJA 50G NASIONA NA KIEŁKI. Nasiona na kiełki Soja


Gramatura: 50 g

EAN: 5904232265440

Rabaty ilościowe

Ilość Rabat Jednostkowy Oszczędzasz
5 2% Do rabatu 0,19 zł
10 5% Do rabatu 0,95 zł
20 7% Do rabatu 2,65 zł
50 10% Do rabatu 9,45 zł
Ilość
BRAK stanu

PNOS Soja 50g Nasiona na kiełki Kiełki roślin są dla organizmu człowieka najcenniejszym źródłem witamin, soli mineralnych, naturalnych leków i różnych składników wzmacniających. Są bogate w witaminy A,B kompleks, C, E, H, K, PP i liczne aminokwasy. Zawierają duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu, siarki i wiele mikroelementów: jod, mangan, lit, selen. Kiełki obniżają ilość złego cholesterolu, działają antymiażdżycowo. Enzymy zawarte w kiełkach regulują procesy trawienia. Zawierają inhibitory proteaz, które przeciwdziałają wirusom i nowotworom. Kiełki są doskonałe na efekty tzw. wiosennego przesilenia. Mają działanie regenerujące i odmładzające organizm. Stwierdzono także dobroczynne działanie dla skóry, cery, włosów i paznokci.

W czasie kiełkowania zgromadzone w nasionach składniki odżywcze pod wpływem wilgoci i temperatury, a przede wszystkim enzymów, ulegają przemianom w związki łatwo przyswajalne przez organizm. Zawartość tych wszystkich substancji i związków powoduje, że spożycie kiełków wpływa na wytwarzanie odporności w organizmie.

Regularne spożywanie kiełków przeciwdziała wielu poważnym schorzeniom, uruchamia system odpornościowy, uzupełnia niedobory witamin i składników mineralnych, przede wszystkim działa profilaktycznie antynowotworowo. Najwartościowsze kiełki uzyskuje się z nasion: brokułu, fasoli Mung, gorczycy, grochu, kapusty czerwonej, kukurydzy, lucerny, rzerzuchy, rzodkiewki, rzodkwi, słonecznika, soi i soczewicy.

Łatwy przepis domowej produkcji kiełków znajduje się na każdej torebce z nasionami oraz w opisach poniżej.

Kiełki można też produkować w specjalnych urządzeniach do kiełkowania nasion. Równocześnie kiełkują się wtedy nawet trzy zestawy różnych nasion. Kiełki są doskonałe do sałatek, surówek, serów, kanapek, np. z masłem czosnkowym. Można je podjadać w ciągu dnia jak orzeszki solone lub chipsy. Można z nich robić wspaniałe maseczki odżywcze z dodatkiem miodu czy oliwy.

Soja


Gramatura: 50 g

Domowym sposobem kiełki można wyprodukować w następujący sposób:nasiona należy dokładnie przepłukać na sicie i zalać w czystym słoiku na kilka godzin wodą. Następnie należy wodę zlać,nasiona przepłukać pod bieżącą wodą i umieścić w płaskim naczyniu na namoczonej warstwie bibuły lub ligniny.Naczynie przykryć,aby ograniczyć parowanie wody. Odstawić w cieple nienasłonecznione miejsce.W miarę potrzeby zraszać. Po 3-4 dniach można ścinać wyrośnięte kiełki.

Przepis kulinarny
Sałatka z kiełkami sojowymi

Składniki:20dag szynki drobiowej,10dag kiełków sojowych,10dag selera konserwowego,puszka kukurydzy,2 jajka,pęczek szczypiorku,łyżka majonezu,pół cytryny,sól,pieprz.
Wykonanie:Szynkę pokroić w kostkę,wymieszać z kiełkami,selerem i odsączoną kukurydzą,a następnie skropić sokiem z cytruny.Całość zalać majonezem,dodać posiekany szczypiorek,doprawić solą i pieprzem.Ugotowane na twardo jajka pokroić w niewielkie kawałki i ułożyć na sałatce.

1415

Specyficzne kody

EAN13
5904232265440
Komentarze (0)