
Torseed 1g Koper Włoski Zioła Nasiona Fenkuł Roślina wieloletnia tworzy mięsiste, zwięzłe, białe zgrubienia o aromacie anyżu. Jadalne są zgrubienia, ogonki liściowe i liście. Można je gotować, dusić i dodawać do sałatek.
Znanych jest około 20 gatunków nagietka. Calendula officinalis pochodzi z Europy Południowej. Jest rośliną jednoroczna o krzaczastym pokroju, ma grube silnie rozgałęzione pędy, z pachnącymi liśćmi. Koszyczki kwiatowe o różnej budowie, pomarańczowe lub żółte. Nagietek jest uprawiany jako roślina rabatowa oraz na kwiat cięty.
Nagietek lekarski (Calendula officinalis) inaczej zwany paznokietek, pazurki, stulik jest rośliną jednoroczną wysiewaną w ogrodach w miejscach nasłonecznionych od kwietnia do czerwca. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego i Iranu. W Polsce jest to głównie roślina dekoracyjna występująca na kwiecistych rabatach oraz jako roślina ochronna dla niektórych warzyw w przydomowych ogródkach. Nagietek jest to silna rozgałęziona, wyprostowana i wysoka roślina (ok. 60cm), ma szerokie, długie łopatkowate liście i kwiatostany w formie koszyczków. Nagietek występuje w kolorach kwiatów od żółtego do czerwonego ale w ziołolecznictwie zbiera się jedynie w pełni rozkwitnięte pomarańczowe kwiaty nagietka i obrywa płatki, które zawierają m.in. flawonoidy, alkohole trójterpenowe, glikozydy, garbniki, gorycze, kwasy organiczne, śluz, związki żywicowe, karotenoidy, olejek lotny. Płatki suszymy na pergaminie w zacienionym, ciepłym i przewiewnym miejscu lub w suszarce w temperaturze 40C. Można zbierać i wykorzystać młode i świeże listki w sałatkach, ale nie nadają się do suszenia i przechowywania na dłużej. Nagietek kwitnie od czerwca do jesieni.
Napar z nagietka: 1 łyżkę suszonych płatków nagietka (najlepiej z dodatkiem łyżki krwawnika i łyżki rumianku) zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut. Wypijamy w ciągu dnia szklankę naparu w trzech dawkach (rano, popołudniu i wieczorem).
Odwar z nagietka: 3 łyżki suszonych płatków nagietka zalewamy szklanką zimnej wody i gotujemy przez około 30 minut na wolnym ogniu. Następnie odcedzamy, schładzamy i nakładamy gruby kompres na ranę, stłuczenie, ukąszenie owada, odmrożenie, oparzenie, liszaja i inne choroby skórne.
Napar oczyszczający: 50g płatków nagietka, 50g ziela krwawnika, 50g kwiatów rumianku mieszamy razem, 3 łyżki mieszanki ziołowej zalewamy 3 szklankami wody, chwilę gotujemy, odstawiamy na 15 minut, przecedzamy i wlewamy do termosu. Popijamy ciepłą herbatkę przez cały dzień na poprawę narządów wewnętrznych, przeciwzapalnie oraz przy leczeniu nowotworów.
Napar na trądzik: 50g płatków nagietka, 50g jasnoty białej mieszamy razem, 3 łyżki mieszanki ziołowej zalewamy 3 szklankami wody, chwilę gotujemy, odstawiamy na 15 minut, przecedzamy i wlewamy do termosu. Popijamy ciepłą herbatkę przez cały dzień na poprawę wyglądu skóry.
Okład na ukąszenia owadów: 5 łyżek suszonych płatków nagietka zalewamy 1 szklanką zimnej wody i gotujemy przez 20 minut, odcedzamy, robimy kompres i zabezpieczamy folią. Można też rozgniatać świeże płatki nagietka i przykładać na ukąszenia.
Nalewka z nagietka: szklankę świeżych płatków nagietka zalewamy 0,5l wódki, odstawiamy w ciepłe miejsce na 14 dni, następnie filtrujemy i stosujemy na skaleczenia i do płukania gardła przy anginie.
Wysiew: IV-VI wprost do gruntu
Rozstawa: 20x25
Wysokość: 25-30
Kwitnienie: VI-X
Stanowisko: sŁoneczne
Liczba nasion: 150-200 w g
Gramatura: 3 g
Torseed 1g Koper Włoski Zioła Nasiona Fenkuł Roślina wieloletnia tworzy mięsiste, zwięzłe, białe zgrubienia o aromacie anyżu. Jadalne są zgrubienia, ogonki liściowe i liście. Można je gotować, dusić i dodawać do sałatek.
Torseed 0,2g Hyzop Lekarski Zioła Nasiona Roślina wieloletnia wysokości do 1m. Wysiew w kwietniu do skrzynek lub na palety pod osłonami. W temp. 20-25°C wschody następują w ciągu 2 tygodni. Do gruntu wysadzać w drugiej połowie maja w rozstawie 30x30 cm. Do zbioru nadaje się od kwietnia następnego roku.
Torseed 0,5g Rumianek Pospolity Zioła Nasiona Roślina jednoroczna. Uprawiana z siewu jesiennego lub wczesnowiosennego. Napar wykazuje działanie antyseptyczne, przeciwzapalne i rozkurczowe.
Torseed 0,2g Lubczyk Lekarski Zioła Maggi Nasiona Roślina wieloletnia osiągająca wysokość do 200 cm. Częścią użytkową są liście i ogonki liściowe zarówno świeże jak i suszone, stosowane w gospodarstwie domowym jako przyprawa w typie "maggi". Jako lek pobudza apetyt oraz pracę przewodu pokarmowego (również korzenie i kłącza).
Torseed 2g Kminek Zwyczajny Rekord Zioła Nasiona W pierwszym roku rozwija się rozeta liści pierzastych oraz gruby korzeń palowy. Roślina gromadzi w korzeniu substancje zapasowe. Jesienią, kiedy wchodzi w okres spoczynku, większość liści obumiera. Wczesną wiosną drugiego roku wyrastają liście odziomkowe, a następnie łodygi kwiatostanowe.
Torseed 0,1g Rozmaryn Zioła Nasiona Roślina rosnąca najwydajniej na słonecznych i ciepłych stanowiskach. Gleba - przepuszczalna, łatwo nagrzewająca się o pH obojętnym lub lekko zasadowym. Rozmaryn jest bardzo słabo odporny na mróz. Rozmnażanie można wykonać z nasion.
Torseed 2g Kolendra Siewna Zioła Nasiona Roślina jednoroczna wysokości ok. 50cm. Nasiona stosuje się jako przyprawę kulinarną, w lecznictwie zaś jako środek pobudzający trawienie i czynności jelit.
Torseed 0,2g Bazylia Pospolita Dark Opal Czerwona Zioła Nasiona Bazylię można stosunkowo łatwo uprawiać w ogródku. Wystarczy odchwaszczać i nawozić, najlepiej kompostem gdyż nie lubi świeżego obornika. Nasiona można wysiewać w maju wprost do gruntu, w rzędach co 30 cm.
Torseed 0,5g Zioła Bazylia Pospolita Genovese Zielona Nasiona Bazylia jest jednym z najpopularniejszych ziół używanych w kuchni. Swoim wyjątkowym aromatem podkreśla zapach i smak potraw. Z korzyścią działa także na nasze zdrowie, m.in. łagodzi wzdęcia i kolkę. Jednak to nie jedyne możliwości tego zioła.
PNOS 5g Ogórecznik Lekarski Nasiona ziół Roślina jednoroczna Działanie przeciwzapalne
Roślina jednoroczna. Pochodzi z rejonu śródziemnomorskiego i Azji Mniejszej. Częścią przyprawową są liście ogórecznika o ogórkowym zapachu i kwaskowym smaku. Posiekane liście dodaje się do sałatek wiosennych, barszczu ukraińskiego, chłodników, sosów i majonezów.
Trawa cytrynowa, czyli Palczatka cytrynowa, jest bardzo popularną i często wykorzystywaną byliną, szczególnie w kuchniach azjatyckich, afrykańskich i południowo-amerykańskich.