BIOPON 1g Pietruszka naciowa Festival 68 Nasiona warzyw Zupy Sosy Mrożenie Suszenie
  • BIOPON 1g Pietruszka naciowa Festival 68 Nasiona warzyw Zupy Sosy Mrożenie Suszenie
  • BIOPON 1g Pietruszka naciowa Festival 68 Nasiona warzyw Zupy Sosy Mrożenie Suszenie
  • BIOPON 1g Pietruszka naciowa Festival 68 Nasiona warzyw Zupy Sosy Mrożenie Suszenie

BIOPON 1g Pietruszka naciowa Festival 68 Nasiona warzyw Zupy Sosy Mrożenie Suszenie

2,49 zł
Brutto

BIOPON 1g Pietruszka naciowa Festival 68 Nasiona warzyw Zupy Sosy Mrożenie Suszenie
Częścią użytkową rośliny są aromatyczne, zawierające dużo witamin i soli mineralnych liście, przeznaczone do bezpośredniego spożycia, suszenia oraz mrożenia.

EAN: 5904517167674

Rabaty ilościowe

Ilość Rabat Jednostkowy Oszczędzasz
5 2% Do rabatu 0,25 zł
10 5% Do rabatu 1,25 zł
20 7% Do rabatu 3,49 zł
50 10% Do rabatu 12,47 zł
Ilość
W magazynie Biatom

BIOPON 1g Pietruszka naciowa Festival 68 Nasiona warzyw Zupy Sosy Mrożenie Suszenie

Pietruszka naciowa (Petroselinum crispum subsp. crispum) należy do rodziny selerowatych (Apiaceae). Roślina pochodzi z krajów śródziemnomorskich oraz z Azji, ale jest uprawiana w wielu krajach niemal na całym świecie. Forma naciowa nie tworzy zgrubienia korzeniowego, ale liczne korzenie wiązkowe nie mające wartości konsumpcyjnej. Liście – gładkie lub kędzierzawe – tworzą gęsty, rozetowy pióropusz.

W drugim roku uprawy roślina zakwita, wytwarzając baldachy złożone z niepozornych, drobnych, zielonożółtych kwiatów.

Warunki uprawy pietruszki naciowej

Pietruszka naciowa lubi podłoża żyzne, przepuszczalne, zasobne w składniki pokarmowe i jasne dobrze oświetlone stanowiska.

Nasiona zwykle wysiewa się pod koniec marca lub w kwietniu. W czasie wschodów (ok. 2-3 tygodnie po siewie) gleba powinna być stale wilgotna a stanowisko osłonięte.

Grządki warto zakładać w miejscach wzbogaconych jesienią przefermentowanym obornikiem. Z zabiegów pielęgnacyjnych istotne jest odchwaszczanie i spulchnianie gleby. Na zimę stanowisko należy okryć, np.: włókniną.

Roślina lecznicza i jadalna

Nać pietruszki jest bogatym źródłem witaminy C, PP, A, witamin z grupy B oraz soli mineralnych. Jako przyprawy używa się rozdrobnionych, suszonych lub świeżych liści. Najczęściej nacią przyprawia się zupy, sosy, dania z mięs i jaj, kanapki.

Pietruszka naciowa pobudza wydzielanie śliny i soków trawiennych oraz działa moczopędnie.

Odmiany pietruszki naciowej o barwnych liściach stosowane są również jako roślina dekoracyjna.

Liczba nasion: 500-550 szt. w gramie
Norma wysiewu: 5-6 kg/1ha
Termin wysiewu: 2-3 dekada III-2 dekada VII
Rozstawa: 10x28 cm
Wegetacja: 100-110 dni
Termin zbioru: 3 dekada VI
Gramatura: 1g

3909

Opis

Waga (g)
1

Specyficzne kody

EAN13
5904517167674
Komentarze (0)