Torseed 10g Burak Liściowy Rhubarb Chard Boćwina Na Botwinę Nasiona Cenna roślina warzywna zawierająca stosunkowo dużo białka, sole mineralne żelaza i wapnia, a także prowitaminę A, witaminę C, B1 i B2.
Częścią jadalną są duże, mięsiste liście przyrządzane jak szpinak oraz soczyste ogonki liściowe przyrządzane jak szparagi. Najsmaczniejsze i najwartościowsze są młode liście.
Nasiona wysiewamy wprost do gruntu w rzędy 30-40cm, najlepiej od połowy kwietnia, sukcesywnie wg potrzeb do końca czerwca, zakładając że warzywo to znosi małe przymrozki. Po wzejściu rośliny siewki należy przerwać co 7-8cm a następnie odchwaszczać i nawadniać. Zbiór liści przypada po około 8-10 tygodniach od wysiewu. Dobre efekty podnoszące jakość, wielkość i termin zbioru warzywa daje przykrycie zagonu agrowłókniną.