tiuram – (związek z grupy ditiokarbaminianów) – 75% (750 g/kg)
ZASTOSOWANIE ŚRODKA
ZAPRAWIANIE NA SUCHO.
1. Kapusta pekińska, kapusta biała, pietruszka, szpinak, pomidor
zgorzel siewek
Maksymalna dawka: 0,4 g/100g nasion
Zalecana dawka: 0,4 g/100g nasion
2. Ogórek, cykoria liściowa, szalotka, cukinia, melon, kawon, rzodkiewka, por, sałata, kalarepa, kapusta czerwona głowiasta, kapusta włoska głowiasta, kapusta brukselska, brokuł, kalafior, jarmuż, seler
zgorzel siewek
Maksymalna dawka: 0,2 g/100g nasion
Zalecana dawka: 0,2 g/100g nasion
3. Cebula, papryka
zgorzel siewek
Maksymalna dawka: 0,3 g/100g nasion
Zalecana dawka: 0,3 g/100g nasion
4. Marchew, burak ćwikłowy
zgorzel siewek
Maksymalna dawka: 0,5 g/100g nasion
Zalecana dawka: 0,5 g/100g nasion
TECHNIKA ZAPRAWIANIA
Zaprawianie na sucho
Zabieg wykonać w zaprawiarkach porcjowych napędzanych mechanicznie lub ręcznie, względnie w zaprawiarce Granogard. Do zaprawiarki porcjowej wsypać odważoną ilość nasion, następnie odważoną ilość zaprawy. Zaprawiać przez 5-10 minut do uzyskania jednolitego zabarwienia nasion (prędkość obrotów zaprawiarki około 30 obrotów na minutę).
Informacja dodatkowa:
Zaprawianie niewielkiej ilości nasion można wykonać np. w szczelnie zamkniętym słoju o odpowiedniej wielkości. Porcja nasion przeznaczona do zaprawiania powinna zajmować nie więcej niż 1/3 pojemności słoja („zaprawiarki”), aby nasiona w trakcie zaprawiania mogły się swobodnie przesypywać i dokładnie mieszać z zaprawą. Do zaprawiarki wsypać najpierw odważoną ilość nasion, a następnie potrzebną ilość zaprawy wynikającą z zalecanej dawki i ilości nasion. Zamknąć naczynie i potrząsając nim zaprawiać przez 5-10 minut do uzyskania jednolitego zabarwienia nasion.
Uwagi:
1. Zaprawiać tylko dobrze oczyszczony materiał siewny.
2. Zaprawianie wykonać najlepiej bezpośrednio przed siewem.
3. Zaprawione nasiona mogą być użyte wyłącznie do siewu. Nie wolno przeznaczać ich na cele konsumpcyjne ani na paszę.
4. Nie zaprawiać nasion o wilgotności powyżej 16 % ani uprzednio traktowanych inną zaprawą.
5. Zaprawione nasiona przechowywać w chłodnym, suchym i dobrze wietrzonym magazynie.
6. Jeżeli zachodzi konieczność przechowywania nasion do następnego sezonu, należy zbadać zdolność kiełkowania materiału siewnego.