Odmiana tworząca kulisto-spłaszczone owoce o masie 2-4 kg, o twardej, ciemnozielonej skórce z szarymi cętkami. Twardy, intensywnie pomarańczowy miąższ zawiera 15-18% suchej masy i 10-12 mg beta-karotenu na 100g świeżej masy. Zawierają także witaminy, mikroelementy, sole mineralne. Gniazdo nasienne małe. Owoce są mniej podatne na uszkodzenia, nie pękają i dobrze się przechowują (nawet do marca). Odmiana polecana do przetwórstwa, przemysłu cukierniczego i bezpośredniego spożycia, a także jako pasza dla zwierząt. Wysiew nasion do inspektu pod koniec kwietnia lub w maju i na początku czerwca wprost do gruntu. Wysadzanie rozsady do gruntu w połowie maja. Gatunek wymaga gleb próchniczych, żyznych, przepuszczalnych, szybko nagrzewających się. Na glebach słabszych konieczny jest obornik lub humus. W 1g znajduje się od 2-4 szt. nasion.
Liczba nasion: 2-4 szt. w gramie
Norma wysiewu: 3-4 kg/1ha
Termin wysiewu: 3 dekada III(rozsada);2 dekada V(siew)
Termin sadzenia: 2 dekada V
Rozstawa: 70x100 cm
Wegetacja: 120-150 dni
Termin zbioru: 2 dekada X
Gramatura: 3g