Marki
BIOPON 25G FASOLA ZWYKŁA KARŁOWA JAGUSIA NASIONA
  • BIOPON 25G FASOLA ZWYKŁA KARŁOWA JAGUSIA NASIONA
  • BIOPON 25G FASOLA ZWYKŁA KARŁOWA JAGUSIA NASIONA
  • BIOPON 25G FASOLA ZWYKŁA KARŁOWA JAGUSIA NASIONA

BIOPON 25G FASOLA ZWYKŁA KARŁOWA JAGUSIA NASIONA

1,99 zł
Brutto
Odmiana średnio wczesna, zielonostrąkowa do uprawy amatorskiej z możliwością do użytkowania na suche nasiona (barwy ciemno bordowej). Strąki długości 12 - 14 cm, bezwłókniste, wyjątkowo smaczne bez tendencji do przejrzewania. Bardzo odporna na niekorzystne warunki pogodowe.
EAN: 5904517167346
Ilość
W magazynie


Fasola szparagowa to odmiana fasoli zwykłej (Phaseolus vulgaris). Od przeszło 7 tys. lat uprawiana była w Ameryce Środkowej i Południowej, stamtąd też przypłynęła z Hiszpanami w XVI w. do Europy. Po pewnym czasie za sprawą swoich walorów smakowych i wartości odżywczych zyskała popularność na całym Starym Kontynencie. Jest doskonałym warzywem, które w smaku niektórym przypomina szparagi.

Charakterystyka

Długość łodygi fasoli zależna jest od odmiany – u odmian karłowych wynosi do 60 cm, u tycznych (pnących) do 3 m. Fasola szparagowa jest rośliną samopylną, której strąki są wydłużone, mięsiste i zawierają 3–8 nasion. Są one jadalne i bardzo smaczne, o małej zawartości włókien w ściankach i szwie oraz różnej barwie: żółtej, zielonej i fioletowej. Co charakterystyczne dla każdego gatunku roślin strączkowych (bobowatych) fasola szparagowa żyje w symbiozie z bakteriami brodawkowymi (Rhizobium) wiążącymi wolny azot z atmosfery.

Fasola należy do roślin ciepłolubnych, najlepiej rośnie w temperaturze 20–25°C. Przy temperaturze spadającej poniżej 16°C i utrzymującej się przez dłuższy czas obserwowany jest spadek wzrostu oraz osłabienie kwitnienia, w temperaturze przekraczającej 30°C zaś opadanie kwiatów i zawiązków. Szparagowa woli stanowiska słoneczne i osłonięte od wiatru.

Dobrze rośnie na umiarkowanie wilgotnej, żyznej, próchnicznej i łatwo nagrzewającej się glebie o pH 6,5–7,8.

Może być uprawiana jako poplon po warzywach szybko schodzących z pola, takich jak sałata i rzodkiewka. Doskonałym przedplonem są również warzywa kapustne, cebulowe i okopowe. Nie powinno się uprawiać szparagówki po innych roślinach bobowatych ze względu na możliwość wystąpienia tych samych chorób i szkodników

Siew

Nasiona co prawda zaczynają kiełkować w 11°C, ale ze względu na okresowe majowe przymrozki nie powinny być wysiewane przed połową maja. Wchody pojawiają się już po 5–7 dniach. Nasiona możemy wysiewać kilkukrotnie co 7–10 dni do połowy lipca. Aby uzyskać zadowalający plon, należy na 1 ha wysiać 90–130 kg nasion. Jeśli fasolę szparagową zamierzamy uprawiać po raz pierwszy, warto jej nasiona zaszczepić Nitraginą z bakteriami brodawkowymi.

Na małych areałach fasolę możemy wysiewać w odległości 10 cm, a między rzędami 30–40 cm, na większych co 3–5 cm i między rzędami 40–50 cm. Nasiona powinny być wysiewane po 2, 3 sztuki na głębokość 2–5 cm w zależności od typu gleby. Głębszy siew pozwala na zabezpieczenie materiału siewnego przed wypłukiwaniem z gleby.

Pielęgnacja

Gleba podczas siewu powinna być wilgotna, inaczej nasiona nie wykiełkują. Ponadto odpowiednie nawodnienie jest ważne podczas suszy w okresie wegetacji. Przy podlewaniu należy uważać, by nie zmoczyć liści i nie umożliwić wystąpienia chorób grzybowych.

Ważne jest również dokładne odchwaszczanie stanowiska zarówno przed uprawą fasoli, jak i podczas niej. Chwasty można usuwać zalecanymi herbicydami lub ręcznie za pomocą odpowiednich narzędzi.

Odmiany tyczne wymagają podpierania pędów. Do wspierania można wykorzystać tyczki drewniane, druty lub siatkę z drutu.

Zbiór

Po 2,5 miesiąca od siewu rozpoczynamy zbiór fasoli. W zależności od terminu siewu zbiór wykonujemy od lipca do października. Zwykle odmiany wcześnie karłowe zbieramy po 60–75 dniach, a tyczne po 90–100 od siewu.

Strąki są silnie przymocowane do pędów, dlatego aby nie wyrwać roślin, powinniśmy jedną ręka trzymać pęd, a drugą obrywać szypułkę strąka. Gotowe do zbioru są 12–15-cm strąki ze słabo wykształconymi nasionami wielkości ziarna pszenicy. Zbiór trwa ok. 2 tygodni.

Fasola szparagowa nie nadaje się do dłuższego przechowywania. W odpowiednich warunkach, tj. 8–10°C i wilgotności 85–90 proc., wytrzyma kilka dni.

Choroby i szkodniki

Najczęściej występującymi chorobami w uprawie fasoli szparagowej są bakterioza obwódkowa fasoli, antraknoza oraz rdza fasoli.

Szkodniki najczęściej żerujące na fasoli szparagowej to zmieniki oraz strąkowiec fasolowy.

W celu zapobiegania agrofagom i zwalczania ich należy wykonywać opryski preparatami zgodnie z zaleceniami podanymi w aktualnym programie ochrony. Ponadto właściwa agrotechnika oraz płodozmian zmniejszają występowanie chorób i szkodników.


Termin wysiewu: 15 V - 15 VII
Rozstawa: 40-50x10 cm
Termin zbioru: VII-IX
Gramatura: 25 g

3895

Napisz swoją opinię

BIOPON 25G FASOLA ZWYKŁA KARŁOWA JAGUSIA NASIONA

Odmiana średnio wczesna, zielonostrąkowa do uprawy amatorskiej z możliwością do użytkowania na suche nasiona (barwy ciemno bordowej). Strąki długości 12 - 14 cm, bezwłókniste, wyjątkowo smaczne bez tendencji do przejrzewania. Bardzo odporna na niekorzystne warunki pogodowe.

Napisz swoją opinię

Wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania/dostępu do plików cookies w przeglądarce.

Akceptuj Więcej informacji Odrzuć