• Brak w Magazynie Biatom
BIOPON 1g Por Bluegreen Winter Arkansas Nasiona warzyw Zupy Mrożenie
  • BIOPON 1g Por Bluegreen Winter Arkansas Nasiona warzyw Zupy Mrożenie
  • BIOPON 1g Por Bluegreen Winter Arkansas Nasiona warzyw Zupy Mrożenie
  • BIOPON 1g Por Bluegreen Winter Arkansas Nasiona warzyw Zupy Mrożenie
  • BIOPON 1g Por Bluegreen Winter Arkansas Nasiona warzyw Zupy Mrożenie

BIOPON 1g Por Bluegreen Winter Arkansas Nasiona warzyw Zupy Mrożenie

2,99 zł
Brutto

BIOPON 1g Por Bluegreen Winter Arkansas Nasiona warzyw Zupy Mrożenie
Por Bluegreen Winter Arkansas to odmiana późna, dobrze zimująca w polu. Daje wysoki plon późną jesienią zaś wiosną wcześnie rozpoczyna wegetację. Idealny na zupy, surówki, do mrożenia i przechowywania.

EAN: 5904517167735

Rabaty ilościowe

Ilość Rabat Jednostkowy Oszczędzasz
5 2% Do 0,30 zł
10 5% Do 1,50 zł
20 7% Do 4,19 zł
50 10% Do 14,96 zł
Ilość
Brak w Magazynie Biatom

BIOPON 1g Por Bluegreen Winter Arkansas Nasiona warzyw Zupy Mrożenie

Por
(Allium porrum) to roślina dwuletnia należąca do rodziny czosnkowatych (Allioideae). Roślina w środowisku naturalnym występuje w Azji Mniejszej, ale rozprzestrzeniła się w różnych rejonach na świecie. To popularne warzywo  uprawiane w wielu krajach, w tym również w Polsce. Roślina wytwarza skróconą łodygę i wiązkowe, silnie rozgałęzione korzenie.

Dwuletni por może dorastać do 2m (wraz z długim pędem kwiatostanowym – baldachami złożonymi z białych lub biało-różowych kwiatów). Zwykle uprawia się go jednak jako roślinę jednoroczną dla cebuli i liści.

Warunki uprawy pora

Warzywo najlepiej uprawiać na próchnicznych, średnio zwięzłych, gliniasto-piaszczystych glebach o ph=6-7 i na słonecznym stanowisku.

Dobrze rośnie uprawiane w pierwszym lub drugim roku po nawożeniu obornikiem. Roślina ma duże wymagania wodne i nie należy dopuszczać do przesuszenia gleby.

Pod względem temperatury por jest tolerancyjny – kiełkuje już przy 3-4°C.

W zależności od planowanego terminu zbioru przygotowane wcześniej sadzonki można sadzić od wczesnej wiosny (zbiór letni) do późnego lata (zbiór następnej wiosny). Najważniejsze zabiegi pielęgnacyjne to odchwaszczanie i podlewanie.

Zastosowanie pora

Najbardziej wartościowe w kuchni są liście i cebule młodych roślin o mocnym aromacie oraz intensywnym smaku. Warzywo zawiera znaczną ilość olejków eterycznych, witaminy C, witamin z grupy B i soli mineralnych (K, Ca, Mg, Fe). Najczęściej wykorzystuje się je jako dodatek do sałatek, surówek oraz zup.

Liczba nasion: 330-350 szt. w gramie
Norma wysiewu: 2-3 kg/1ha
Termin wysiewu: III - tunel; III-IV rozsadnik; IV grunt
Termin sadzenia: IV-V
Rozstawa: 30-40x5-10 cm
Termin zbioru: X-IV
Gramatura: 1g

3912

Opis

Waga (g)
1

Specyficzne kody

EAN13
5904517167735
Komentarze (0)