Marki
BIOPON 3G PIETRUSZKA KORZENIOWA HALBLANGE BERLIŃSKA TOR NASIONA
  • BIOPON 3G PIETRUSZKA KORZENIOWA HALBLANGE BERLIŃSKA TOR NASIONA
  • BIOPON 3G PIETRUSZKA KORZENIOWA HALBLANGE BERLIŃSKA TOR NASIONA
  • BIOPON 3G PIETRUSZKA KORZENIOWA HALBLANGE BERLIŃSKA TOR NASIONA

BIOPON 3G PIETRUSZKA KORZENIOWA HALBLANGE BERLIŃSKA TOR NASIONA

1,49 zł
Brutto

Odmiana polecana do uprawy na użytek jesienny i zimowy, odporna na choroby i wybijanie w pędy nasienne. Przydatna do przechowywania jak również dobrze zimuje w gruncie. Korzeń długości około 20 cm w kształcie wydłużonego stożka, kora biała, walec osiowy białokremowy, miąższ jędrny, ścisły.

EAN: 5904517167643
Ilość
W magazynie

Pietruszka korzeniowa (Petroselinum hortense) należy do rodziny selerowatych (Apiaceae). To dwuletnia roślina, jednak w wielu krajach (w tym w Polsce) uprawia się ją jako roślinę jednoroczną na nać i dla cennego korzenia. Formy dwuletnie mogą osiągać wysokość do 90cm i mają wniesiony, rozetowy pokrój.

Część podziemną tworzy twardy korzeń palowy o białym miąższu. Liście są charakterystyczne -podwójnie lub potrójnie pierzaste. Drobne, zielonożółte kwiaty tworzą baldachy złożone. Roślina wytwarza intensywny zapach.

Warunki uprawy pietruszki korzeniowej

Pietruszka ma podobne wymagania jak marchew – lubi gleby lekkie i przepuszczalne. Na zbitym, ciężkim podłożu może bowiem wytwarzać zdeformowane korzenie. Glebę przed siewem trzeba więc dobrze przygotować.

Pietruszka lubi stanowiska jasne, dobrze oświetlone do półcienistych. Jest wytrzymała na niskie temperatury (bardziej od marchwi).

Zwykle wysiewa się ją w terminie kwiecień-maj a zbiór korzeni przypada na październik-listopad. Korzenie późnych odmian dobrze zimują w gruncie.

Roślina jadalna i lecznicza

Korzeń i nać pietruszki zawierają dużą ilość błonnika, witaminy A i C, soli mineralnych i kwasu foliowego. To roślina lecznicza o mocnym i zróżnicowanym działaniu (moczopędne, antyseptyczne, wiatropędne). Spożywanie pietruszki ułatwia trawienie i pobudza apetyt.

To podstawowe warzywo w wielu kuchniach, w tym w polskiej. Najczęściej korzeń jest dodawany do zup i sosów a nać dodatkowo do sałatek, potraw mięsnych, potraw z jaj i do kanapek.

Liczba nasion: 750-800 szt. w gramie
Norma wysiewu: 2,5-3 kg/1ha
Termin wysiewu: 3 dekada III-2 dekada IV
Rozstawa: 30-40x4-6 cm
Wegetacja: 175-195 dni
Termin zbioru: 3 dekada VIII-3 dekada X
Gramatura: 3g

3908

Wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania/dostępu do plików cookies w przeglądarce.

Akceptuj Więcej informacji Odrzuć