Legutko 20g Mieszanka zdrowy duet nasiona na kiełki lucerna i koniczyna
  • Legutko 20g Mieszanka zdrowy duet nasiona na kiełki lucerna i koniczyna

Legutko 20g Mieszanka zdrowy duet nasiona na kiełki lucerna i koniczyna

1,89 zł
Brutto

Lucerna i koniczyna. Mieszanka nasion lucerny i koniczyny, o delikatnym smaku, bogata w witaminy i związki mineralne, szczególnie polecana dla kobiet w ciąży. Posiada właściwości oczyszczające, wzmacniające układ nerwowy a także wpływa na poprawę pamięci.

EAN: 5903837492275
Ilość
Obecnie brak na stanie

Legutko 20g Mieszanka zdrowy duet nasiona na kiełki lucerna i koniczyna. Kiełki lucerny są cennym źródłem fitoestrogenów, hormonów roślinnych, które w naturalny sposób pomagają zwalczać symptomy menopauzy. Szczególnie polecane są również kobietom w okresie ciąży i karmienia. Zapobiegają osteoporozie, nowotworom i chorobom serca. Natomiast kiełki koniczyny są źródłem wysoko przyswajalnego wapnia i magnezu, ich spożywanie działa wzmacniająco na system nerwowy i stabilizuje żołądek. Zawarta w nich genisteina, substancja należąca do grupy izoflawonoidów, hamuje rozwój komórek nowotworowych.

Mieszanka nasion lucerny i koniczyny, o delikatnym smaku, bogata w witaminy i związki mineralne, szczególnie polecana dla kobiet w ciąży. Posiada właściwości oczyszczające, wzmacniające układ nerwowy a także wpływa na poprawę pamięci.

Kiełki stanowią niezastąpione źródło witamin, enzymów i niezbędnych ludziom mikroelementów. Regularne ich spożywanie podnosi odporność organizmu, a zawarte w nich antyoksydanty zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia chorób nowotworowych. Dzięki znacznej zawartości błonnika wspomagają trawienie i przyswajanie składników pokarmowych, a ponadto obniżają poziom złego cholesterolu. Substancje w nich zawarte poprawiają pamięć i posiadają właściwości pobudzające. Kiełki stanowią naturalną i niedrogą alternatywę dla preparatów witaminowych i suplementów diety.

Produkcję kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy: wypłukane nasiona zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a następnie równomiernie rozłożyć na siatce kiełkownicy. Dodać wody do dolnego poziomu siatki i dbać o  jej systematyczne uzupełnianie i wymianę, jednocześnie zraszając nasiona w ciągu kilku następnych dni. Kiełki można także produkować w słoju: wypłukane nasiona wsypać do czystego słoja i zalać na kilka godzin wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoik gazą, obwiązać i postawić w ciepłym, nasłonecznionym miejscu. Kiełki przepłukiwać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Po 3-4 dniach kiełki gotowe są do spożycia.
Gramatura 20g.
3013