Kiełkownica Vitaline Vilmorin naczynie do kiełkowania, nasiona gratis. Witaminy przez cały rok- zapewni nam trzypoziomowa kiełkownica składająca się z poniższych elementów:
- pokrywka - gwarantuje stabilny, wilgotny klimat, także podczas wahań temperatury
- 3 szalki do kiełkowania - trzy duże szalki o średnicy 20 cm; można w nich poddać kiełkowaniu jednocześnie trzy różne gatunki nasion albo kontynuować zbiory poprzez stopniowe wysiewanie nasion
- czerwone syfony odpływowe - zapewniają równomierny odpływ wody oraz regulują wilgotność
- wentylatory - w pokrywie i w poszczególnych szalkach przeznaczonych do procesów kiełkowania umieszczono po trzy wentylatory; służą one do odprowadzenia gazów i tlenu
- zbiornik wody - po nawodnieniu nadmiar wody gromadzi się w zbiorniku (idealna woda do podlewania kwiatów)
Oprócz witamin kiełki wytwarzają również białko, tłuszcze i związki mineralne. Polecane są szczególnie zimą, kiedy dieta może być uboższa w świeże, ekologiczne warzywa.
Kiełki można produkować z nasion wielu warzyw, np.fasoli mung, rzodkiewki, brokułu, ciecierzycy, grochu, kukurydzy, lucerny, pora, pszenicy, słonecznika, soczewicy, soi i innych.
W przeważającej większości kiełki spożywamy na surowo, chociaż można je przetwarzać, ale niektóre nie nadają się do bezpośredniego spożycia. Są to np. kiełki soczewicy i cieciorki, których zjedzenie na surowo może zaburzyć proces trawienia.
Działanie kiełków:
- dzięki dużej zawartości białka roślinnego wpływają na odbudowę komórek i tkanek;
- obniżają poziom cholesterolu we krwi;
- utrzymują w zdrowiu serce, nerwy, skórę, krew i mózg;
- chronią organizm przed anemią;
- zapobiegają i leczą przeziębienia;
- dzięki zasobności w potas nie dopuszczają do zwiotczenia mięśni, a nawet je ujędrniają;
- usuwają dolegliwości układu pokarmowego;
- regenerują organizm, zwiększają jego odporność;
- przypisuje się im właściwości odmładzające;
- działają korzystnie na włosy, zatrzymują łysienie, pobudzają produkcję w cebulkach włosowych;
- są doskonałe przy wszelkich kuracjach;
Opakowanie 1 szt.