Kiełkownica Bio Natura naczynie do kiełkowania. Kiełkownica ta zapewni nam witaminy przez cały rok. Składa się ona z poniższych elementów:
- zbiornik wody - po nawodnieniu nadmiar wody gromadzi się w zbiorniku (idealna woda do podlewania kwiatów);
- pokrywka - gwarantuje stabilny, wilgotny klimat, także podczas wahań temperatury;
- 3 szalki do kiełkowania - trzy duże szalki o średnicy 20 cm; można w nich poddać kiełkowaniu jednocześnie trzy różne gatunki nasion albo kontynuować zbiory poprzez stopniowe wysiewanie nasion;
- wentylatory - w pokrywie i w poszczególnych szalkach przeznaczonych do procesów kiełkowania umieszczono po trzy wentylatory; służą one do odprowadzenia gazów i tlenu,
- czerwone syfony odpływowe - zapewniają równomierny odpływ wody oraz regulują wilgotność.
W przeważającej większości kiełki spożywamy na surowo, chociaż można je przetwarzać. Niektóre jednak nie nadają się do bezpośredniego spożycia, są to np. kiełki soczewicy i cieciorki, których zjedzenie na surowo może zaburzyć proces trawienia. Oprócz witamin kiełki są bogate w białko, tłuszcze i związki mineralne. Polecane są szczególnie zimą, kiedy dieta jest uboższa w świeże warzywa i owoce.
Kiełki dzięki dużej zawartości białka roślinnego wpływają na odbudowę komórek i tkanek. Utrzymują w zdrowiu serce, nerwy, skórę, krew i mózg. Chronią nasz organizm przed anemią, regenerują organizm, zwiększają jego odporność. Kiełki obniżają poziom cholesterolu we krwi, a także zapobiegają i leczą przeziębienia. Działają korzystnie na włosy, zatrzymują łysienie, pobudzają produkcję w cebulkach włosowych. Kiełkom też przypisuje się właściwości odchudzające i odmładzające. Dodatkowo usuwają dolegliwości układu pokarmowego. A dzięki zasobności w potas nie dopuszczają do zwiotczenia mięśni, nawet je ujędrniając. Kiełki usuwają dolegliwości układu pokarmowego. Też są doskonałe przy wszelkich kuracjach.