Toraf 30g Gorczyca Nasiona na kiełki Kiełkownica Ostry smak Sałatki Surówki Kanapki
Kiełki są prostym w pozyskaniu przez cały rok źródłem witamin. Szczególnie polecane są do sałatek, surówek, lekkich dań, a nawet kanapek jako barwny i zdrowy dodatek.
Co dobrego daje nam spożywanie kiełków gorczycy białej?
- Kiełki gorczycy zawierają w swoim składzie fitoncydy o właściwościach bakteriobójczych oraz uzupełniają niedobory witaminy B2. Bogate są także w błonnik oraz saponiny, flawonoidy i roślinne hormony, korzystnie wpływające na pracę całego organizmu.
- Kiełki gorczycy charakteryzują się ostrym, wyrazistym smakiem i aromatem. Polecane są w szczególności do pikantnych potraw z mięsa i ryb. Same nasiona mogą służyć jako jako przyprawa do ogórków konserwowych i do wyrobu musztardy.
Przygotowanie kiełków:
Produkcja kiełków w domu jest bardzo prosta do wykonania przy użyciu kiełkownicy Toraf. Postępując zgodnie z instrukcją obsługi kiełki są gotowe do spożycia po upływie 3-4 dni. Kiełkownika umożliwia jednoczesną uprawę 3 rodzajów kiełków. Dodatkowe informacji na stronie www.toraf.pl.
Inną metodą produkcji kiełków jest produkcja kiełków w słoiku. W tym celu należy wypłukać nasiona następnie przesypać do wcześniej wyparzonego naczynia i zalać przegotowaną letnią wodą. Moczyć przez kilka godzin, potem wodę zlać, a nasiona wypłukać, naczynie nakryć gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe (18-22oC), nie nasłonecznione miejsce. W tym czasie kiełki należy przepłukiwać 2 razy dziennie wodą. Kiełki są gotowe do spożycia przy długości ok. 2-3cm, po 3-6 dniach.
Opakowanie 30g