Torseed Rzodkiew czarna 10g nasiona na kiełki Kiełki są źródłem cennych składników odżywczych i witamin, mikroelementów i enzymów. Regularne spożywanie przeciwdziała nowotworom, wirusom, ułatwia trawienie, uaktywnia system odpornościowy organizmu.
Najczęściej Kupowane
Polecane produkty
TORAF Kiełkownica poziomowa naczynie do kiełkowania 3 szalki Kiełki Kiełkownik
Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych i warzyw mają wyjątkowo dużą wartość odżywczą. Kiełkownica pozioma TORAF to idealne 3 kiełkowe naczynie do kiełkowania. Niektóre z nazw nasion z których można hodować kiełki to: brokuł, fasola złota, gorczyca, chrzan, soja, pszenica, rzeżucha, rzodkiewka, soczewica, słonecznik, siewie lniane.
Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych i warzyw mają wyjątkowo dużą wartość odżywczą.
W kiełkujących ziarnach zmiany następują szybko, w ciągu kilku dni zawartość witamin wzrasta wielokrotnie. Tak wyhodowane kiełki możemy spożywać w surówkach, koktajlach, na kanapkach. Możemy je mieszać z twarogami, jajami na twardo, masłem, majonezem i przygotowywać dziesiątki rodzajów past, dodawać do zup, sosów, posypywać nimi ryż, ziemniaki, makaron. Znakomite są do dań ciepłych, zapiekanek, wypieków, farszów do naleśników i pierogów. Dla ciepłych potraw należy je dodawać pod koniec gotowania.
Niektóre z nazw nasion z których można hodować kiełki to: brokuł, fasola złota,gorczyca, chrzan, soja, pszenica, rzeżucha, rzodkiewka, soczewica, słonecznik, siewie lniane.
W zależności od temperatury, nasilenia światła oraz rodzaju nasion zarodki po 2-7 daniach nadają się do zbioru. Przy wyższych lub niższych temperaturach okres kiełkowania może się przedłużyć lub względnie skrócić. Pomiędzy korzeniami niektórych gatunków nasion (np. pszenica, soja, lucerna, rzeżucha, gorczyca itp.) tworzą się małe włókienka, których nie wolno mylić z pleśnią. Pleśń czuć stęchlizną, ma zabarwienie czarno-szare, niebiesko-czerwone względnie może wystąpić w postaci białej kosmykowatej konsystencji.
Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych i warzyw mają wyjątkową wartość odżywczą . Bogate są w najcenniejsze dla zdrowia składniki : witaminy A, B, C, E, H. Zapewniają duże ilości wapnia, żelaza siarki, magnezu, potasu oraz biotynę, cynk, selen jak również mikroelementy - lit i chrom.
- działają korzystnie na włosy, zatrzymują łysienie, pobudzają produkcję cebulek włosowych
- dzięki zasobności w potas nie dopuszczają do zwiotczenia mięśni, a nawet je ujędrniają
- usuwają dolegliwości układu pokarmowego
- regenerują organizm, zwiększają jego odporność
- przypisuje się im właściwości odmładzające
- są doskonałe przy wszelkich kuracjach
- odchudzają i odmładzają
- dzięki dużej zawartości białka roślinnego wpływają na odbudowę komórek i tkanek
- obniżają poziom cholesterolu we krwi
- utrzymują w zdrowiu serce, nerwy, skórę, krew i mózg
- chronią organizm przed anemią
- zapobiegają i leczą przeziębienia
KIEŁKOWNICA
- Pokrywka - gwarantuje stabilny, wilgotny klimat, także przy wahaniach temperatury.
- Szalki do kiełkowania - trzy duże szalki o średnicy 20 cm. Można w nich poddać kiełkowaniu jednocześnie trzy różne gatunki nasion albo kontynuować zbiory poprzez stopniowe wysiewanie nasion.
- Czerwone syfony odpływowe - zapewniają równomierny odpływ wody oraz regulacją wilgotność.
- Wentylatory - w pokrywie i w poszczególnych szalkach przeznaczonych do procesów kiełkowania umieszczono trzy wentylatory. Służą one do odprowadzania gazów i tlenu.
- Zbiornik wody - po nawadnianiu nadmiar wody gromadzi się w zbiorniku (idealna woda do podlewania kwiatów).
Instrukcja Obsługi:
- Naczynie do kiełkowania należy ustawić na równej powierzchni
- Czerwone syfony muszą być dokładnie osadzone na rurkach odpływowych
- Szalki do kiełkowania przepłukać zimną wodą
- Do szalek wsiać odpowiednią ilość nasion zwracając uwagę aby nasiona ułożone były w jednej luźnej warstwie
- Przy ustawianiu szalek, jednej na drugiej trzeba ustawić czerwone syfony na przemian
- Do najwyższej szalki należy wlać tyle letniej wody aby całkowicie został pokryty syfon (średnio pół litra). Tylko wtedy powstanie niezbędne ciśnienie wody.
- Przykryj naczynie pokrywką, która gwarantuje stabilne warunki uprawy
- Dzięki specjalnej konstrukcji kiełkownicy woda przepływa przez wszystkie szalki nawadniając nasiona a jej nadmiar gromadzi się w dolnym zbiorniku.
- Po przepływie wody przez trzy szalki z zasiewem należy opróżnić dolny zbiornik Wodę można używać do podlewania kwiatów pokojowych.
- Nawadniania należy dokonywać 2 razy dziennie
- Urządzenie do nawadniania należy ustawić w jasnym miejscu ale nie bezpośrednio na słońcu
- Kiełkownice należy starannie czyścić przed każdym wysiewem, najlepiej za pomocą miękkiej szczotki lub w zmywarce do naczyń.
Zobacz także
Torseed Lucerna 20g nasiona na kiełki Kiełki są źródłem cennych składników odżywczych, witamin, mikroelementów i enzymów. Podobnie jak kiełki soi, można dodawać do potraw z woka i patelni, najlepiej pod koniec smażenia.
Torseed Słonecznik ogrodowy 20g nasiona na kiełki Kiełki słonecznika mają dużo cynku i żelaza. Powinni je włączyć do diety narażeni na niedobór tych pierwiastków wegetarianie. Źródło cennych składników odżywczych, witamin (A,C,D), mikroelementów i enzymów.
Torseed Soczewica 20g nasiona na kiełki Kiełki są źródłem cennych składników odżywczych, witamin, mikroelementów i enzymów. Nadają się do jedzenia na surowo w sałatkach, surówkach, jak i do potraw ciepłych.
W świeżo wyhodowanych kiełkach znajduje się najwięcej wartościowych dla zdrowia substancji. Dzięki kiełkownicy, niezależnie od pory roku, poświęcając zaledwie 3 minuty dziennie, możemy mieć dostęp do pysznych i niezwykle zdrowych, ekologicznych kiełków.
Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych i warzyw mają wyjątkowo dużą wartość odżywczą. Kiełkownica pozioma TORAF to idealne 3 kiełkowe naczynie do kiełkowania. Niektóre z nazw nasion z których można hodować kiełki to: brokuł, fasola złota, gorczyca, chrzan, soja, pszenica, rzeżucha, rzodkiewka, soczewica, słonecznik, siewie lniane.
16 innych produktów w tej samej kategorii:
Torseed Pszenica 50g nasiona na kiełki Kiełki pszenicy są jednym z najbogatszych źródeł witamin A, B C i E. Zawierają szczególnie duże ilości magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, niacyny, tiaminy i kwasu pantotenowego. Poprawiają pracę serca oraz przeciwdziałają starzeniu się organizmu.
Toraf 20g Lucerna Alfalfa nasiona na kiełki zdrowe odżywianie bogata w witaminy są cennym źródłem fitoestrogenów, hormonów roślinnych, które w naturalny sposób pomagają zwalczać symptomy menopauzy. Ze względu na wysoką zawartość witamin A, E, B-complex oraz mikroelementów kiełki lucerny polecane są kobietom w okresie ciąży.
Biopon 8g Brokuł Nasiona na kiełki Kiełkownica Do sałatek Zdrowy dodatek są bogatym źródłem witamin A, C, E, H oraz K, a także witamin z grupy B. Przypisuje się tym kiełkom właściwości wspomagające leczenie wielu schorzeń. Regulują one poziom ciśnienia krwi oraz wspomagają profilaktykę udaru mózgu.
Toraf 20g Soja Nasiona na kiełki kiełków soi kiełkownica zdrowy dodatek do sałatek
Kiełki soi są wyśmienitym źródło białka, witamin, fosforu, wapnia, potasu, żelaza i magnezu. Są bogate w substancję antyrakowe, kwas foliowy, fitoestrogeny, nienasycone kwasy tłuszczowe. Kiełki soi to doskonały dodatek do ryżu, kanapek, zup, twarożków i sałatek.
Toraf 100g Rzodkiewka China Rose nasiona na kiełki kiełkownica DUŻA PACZKA
Dzięki dużej ilości witaminy C, (zawierają jej 2 razy więcej niż korzeń rzodkiewki), kiełki rzodkiewki podnoszą odporność organizmu. To świetny lek na przeziębienie, mający również działanie wykrztuśne.
Torseed Soczewica 20g nasiona na kiełki Kiełki są źródłem cennych składników odżywczych, witamin, mikroelementów i enzymów. Nadają się do jedzenia na surowo w sałatkach, surówkach, jak i do potraw ciepłych.
Torseed Rzodkiew czarna 10g nasiona na kiełki Kiełki są źródłem cennych składników odżywczych i witamin, mikroelementów i enzymów. Regularne spożywanie przeciwdziała nowotworom, wirusom, ułatwia trawienie, uaktywnia system odpornościowy organizmu.
PNOS 10g Burak liściowy czerwony Nasiona na kiełki Zdrowe Źródło żelaza Kiełkownica
Kiełki buraka liściowego bogate są w witaminy z grupy B i C, prowitaminę A, oraz sole mineralne. Dzięki dużej zawartości żelaza szczególnie polecane dla osób cierpiących na anemię. Regularne jedzenie kiełków przeciwdziała chorobom układu krwionośnego.
PNOS 5g Bazylia zielona Nasiona na kiełki Zdrowe Sałatki Poprawia trawienie Smaczne
Oprócz walorów smakowych kiełki bazylii są także bogatym źródłem beta-karotenu, witamin B5, B6, C i kwasu foliowego. Zawierają wapń, potas, żelazo, magnez, fosfor, mangan, poprawiają trawienie oraz wykazują działanie antybakteryjne i przeciwzapalne.
Toraf 20g Soczewica Nasiona na kiełki Bogactwo witamin Zdrowe Smaczne Błonnik
Kiełki soczewicy to bogate źródło białka, witamin oraz wielu składników jak wapń, fosfor, żelazo, karoten koniecznych do właściwego funkcjonowania układu nerwowego, kostnego i naczyniowego. Błonnik pomaga usuwać z organizmu toksyny. Kiełki są bogate w kwas foliowy.
Toraf 10g Brokuł Nasiona na kiełki kiełkownica zdrowy dodatek bogactwo witamin
Kiełki brokułu są źródłem witamin A, C, B1, B2, PP, mikroelementów (wapń, żelazo, fosfor, magnez), enzymów i innych składników wzmacniających. Zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu.
Toraf 30g Soczewica Bio-Ogranic Nasiona ekologiczne kiełków na kiełki soczewicy
Kiełki soczewicy to źródło białka, witamin B1, B2, PP oraz wielu niezbędnych składników jak wapń, fosfor, żelazo, karoten koniecznych do właściwego funkcjonowania układu nerwowego, kostnego i naczyniowego. Kiełki są bogate w kwas foliowy o działaniu krwiotwórczym.
Biopon 30g Mieszanka pikantna Nasiona na kiełki Kiełkownica Sałatki Ozdabianie dań.
Świeże kiełki nasion Mieszanki pikantnej są źródłem cennych składników odżywczych: witamin, mikroelementów i enzymów. Regularnie ich spożywane ułatwiają trawienie. Kiełki przeciwdziałają też wirusom i nowotworom.
Toraf 20g Kozieradka Nasiona na kiełki kiełkownica
Kiełki kozieradki wykazują działanie ogólnie wzmacniające i odmładzające. Wspomagają trawienie pokarmów, a ponadto wpływają korzystnie na poziom cholesterolu i regenerację wszystkich tkanek. Kiełki kozieradki posiadają niezwykły smak godny poznania.
Toraf 10g Kalarepa czerwona Nasiona kiełków na kiełki kiełkownica Kiełki kalarepy czerwonej są pełne smaku i mogą posłużyć jako dodatek do sałatki, jogurtu, twarożku, kanapki czy zupy. Kalarepa czerwona uaktywnia system odpornościowy organizmu, przeciwdziała nowotworom i atakom wirusów.
Toraf 30g Rzeżucha nasiona kiełków na kiełki rzeżuchy kiełkownica Kiełki rzeżuchy mają wyraźny ostry smak, są bogatym źródłem witamin C, PP, P, B, oraz związków mineralnych takich jak potas, magnez, wapń, siarka i mikroelementy. Są silnym przeciwutleniaczem. Wzmacniają organizm, poprawiają stan skóry, paznokci i włosów.