Biopon 40g Fasola Mung Nasiona na kiełki Kiełkownica Zdrowy dodatek do dań sałatek
Kiełki Fasoli Mung posiadają ważne dla organizmu wartości odżywcze: łatwo przyswajalne białko, duża ilość enzymów, sole mineralne, antyutleniacze oraz cenny błonnik. To właśnie dzięki antyutleniaczom zapobiegają chorobom serca oraz nowotworom.
Kiełki Fasoli Mung są twarde i chrupiące, mogą być podawane na zimno oraz na gorąco. Stanowią dzięki temu doskonały dodatek do potraw kuchni chińskiej oraz wietnamskiej.
Kiełki można uprawiać:
1. W kiełkownicy. Wypłukane nasiona zamoczyć na 3 do 6 godzin w letniej i przegotowanej wodzie. Następnie równomiernie rozłożyć na półkach naczynia do uprawy kiełków. Dodać wody do dolnego poziomu szalki. Dbać o systematyczne uzupełnienie wody oraz jej wymianę. Zraszać nasiona w ciągu kilku następnych dni.
2. W słoiku. Wsypać wypłukane nasiona do czystego naczynia. Zalać na kilka godzin letnią i przegotowaną wodą. Następnie wodę zlać. Ponownie wypłukać nasiona. Nakryć słoik gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe oraz zacienione miejsce. Przepłukiwać nasiona co najmniej 2 razy dziennie.
Po 2-3 dniach kiełki są gotowe do spożycia.
Gramatura: 40g.