TORSEED 1G CZARNUSZKA SIEWNA NASIONA

1594

Nowy produkt

Czarnuszka jest rośliną zielną jednoroczną z rodziny jaskrowatych (Ranunculaceae Juss.), ma ok. 60 cm wysokości. Szaro-zielone liście są delikatne i nitkowate. Kwiaty mają pięć płatków o szerokości 2,5 cm, są białe z niebieskimi żyłkami, pojawiają się od czerwca do września.

Więcej szczegółów

1,29 zł brutto

Opis produktu

Czarnuszka

Nigella sativa

(Czarnuszka siewna, Czarny kumin, Czarny sezam)

Czarnuszka od czasów starożytnych była szeroko stosowana do celów leczniczych i jako przyprawa. Znana była jako "ziarno Benedykta".

W księdze ziół asyryjskich opisywano nasiona czarnuszki  jako lekarstwo na problemy żołądkowe oraz do stosowania zewnętrznego na problemy skórne, takie jak świąd, wysypka, opryszczka.

Inne źródła podają, że w grobowcu Tutenchamona znaleziono olej i nasiona czarnuszki.

Nazwa czarnuszka pochodzi od łacińskiego słowa „nigellus” lub „niger”, czyli czarny.

W Egipcie były one używane przez Kleopatrę i królową w celach upiększających i leczniczych. Lekarze starożytnego Egiptu stosowali nasiona czarnuszki jako lekarstwo na przeziębienia, bóle głowy, zaburzenia trawienia, infekcje, stany zapalne i alergie.

Hipokrates w V w p.n.e. stosował czarnuszkę na zaburzenia trawienia i wątroby. W I wieku zioło to było powszechnie stosowane przez Pliniusza Starszego. Działanie czarnuszki opisał w dziele pt.: "Historia Naturalna", jako środek na ukąszenia węży i ukłucia skorpiona, modzele, ropnie i wysypki skórne. Zalecano ją również na  przeziębienia i stany zapalne.

Nasiona czarnuszki mają właściwości odpychające niektóre owady, np.: mole.

Czarnuszka pochodzi z Afryki Północnej, ale rośnie też w Turcji i na Wschodzie. Jest rośliną całoroczną, należącą do rodziny Ombrellifere. Kwiaty, które rozwijają się latem, są białe o niebieskawym odcieniu, owoce są nabrzmiałe i zawierają małe, czarne ziarna.

Nasiona czarnuszki to małe, matowe, czarne ziarenka o szorstkiej powierzchni i oleistym białym wnętrzu. Są trójkątne i mają 1,5 - 3 mm długości. Są podobne do nasion cebuli.

Bukiet: Nasionka nie mają intensywnego zapachu, choć gdy się je rozetrze wydzielają aromat przypominający oregano. Smak: lekko gorzki z lekką pikantną nutą. Skala ostrości: 3

Używanie i przechowywanie czarnuszki

Możemy wykorzystać całe lub mielone nasiona, są one zazwyczaj smażone lub palone przed użyciem. Dają się łatwo skruszyć w moździerzu. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku i chłodnym miejscu.

Zastosowanie kulinarne czarnuszki

Czarnuszka stosowana jest w Indiach i na Bliskim Wschodzie jako przyprawa, a w Europie czasami wykorzystywana jest jako substytut pieprzu. W kuchni indyjskiej powszechnie stosowana jest jako dodatek do łagodnych duszonych potraw z jagnięciny, takich jak korma (rodzaj curry na bazie jogurtu i przypraw z dodatkiem mleczka kokosowego). Doskonale współgra również z warzywami i potrawami dhal (indyjskie zupy), jest także częstym dodatkiem sosów czatnej (chutney).

Nasionami posypuje się przed pieczeniem chleb naan (płaski chleb drożdżowy z białej mąki pochodzenia środkowoazjatyckiego). Czarnuszka jest składnikiem niektórych mieszanek przyprawowych garam masala i jest jedną z pięciu przypraw wchodzących w skład mieszanki Panch phoron. Na Bliskim Wschodzie czarnuszka dodawana jest do ciasta chlebowego. Czarnuszkę zazwyczaj dodaje się do chleba.

Właściwości lecznicze czarnuszki

Czarnuszka w indyjskiej medycynie stosowana była  jako środek wiatropędny i pobudzający, przeciwko niestrawności i dolegliwościom jelitowym. W Indiach używana jest też do wywoływania poporodowych skurczy macicy oraz do przyspieszenia laktacji.

Czarnuszka jest przyprawą szczególnie bogatą w żelazo. Ceniona jest w  tradycji Ayurvedy za korzystny wpływ na zdrowie. Ma właściwości rozgrzewające, stosowana jest więc też w okresie zimowym. Uważa się, że czarnuszka niweluje wzdęcia, ma działanie uspokajające.

Zmniejsza Vatę i Kaphę i zwiększa Pittę (w tradycji Ayurvedy, te elementy, przejawiają się w ludzkim ciele jako trzy podstawowe zasady, dosze, temperamenty. Vata dosza to połączenie elementu eteru i powietrza, pita – wody oraz ognia, a kapha – jest przejawem wody oraz ziemi. W Indiach i w Chinach, olejek z czarnuszki używany jest jako "naturalny antybiotyk", podczas Międzynarodowego Kongresu Raka w New Delhi mówiło się o jego działaniu przeciwnowotworowym

Odtruwa układ pokarmowy, równoważy układ odpornościowy. Przyczynia się do absorpcji składników odżywczych, poprawia trawienie i stymuluje układ odpornościowy. Olejek eteryczny wykazuje korzystne działanie  w walce z problemami układu oddechowego (astma, zapalenie oskrzeli ), dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym.

Posiada wysoką zawartość antyoksydantów, które dłużej pozostają w całych nasionach, krócej w czarnuszce mielonej. Czarnuszka przyczynia się do naturalnej detoksykacji organizmu, podobnie jak cynamon, imbir, kurkuma i koper.

Detoksykacja jelit. Olej z nasion czarnuszki ma szczególne znaczenie w detoksykacji jelit, gdyż zablokowany przewód pokarmowy może prowadzić do wielu chorób, jak bowiem mawiał Paracelsus "Śmierci czai się w jelitach". Toksyny mogą być wytwarzane przez bakterie jelitowe i grzyby, których nie można usunąć z jelit, ze względu na tendencję do zaparć.

Nagromadzenie toksyn może prowadzić do wielu chorób i upośledzenia funkcji narządów. Początkowo objawami mogą być biegunki i zaparcia, gazy i miejscowe zapalenie jelit. Ponadto są to objawy stałego zmęczenia, bóle głowy, w konsekwencji może dochodzić do przewlekłego zapalenia stawów, reumatyzmu, chorób skóry i alergii. W takich przypadkach olej z nasion czarnuszki można stosować jako leczenie wspomagające, oczyszczające.

Obecnie czarnuszkę używa się na:

  • wzmocnienie układu odpornościowego (choroby przewlekłe, takie jak AIDS);

  • reakcje układu odpornościowego (alergie, reumatyzm, stwardnienie rozsiane, białaczka, katar sienny i astma)

  • anoreksja

  • brak menstruacji

  • raka

  • grzybice

  • bóle głowy

  • podwyższony cholesterol

  • kolki niemowlęce

  • cukrzyca

  • biegunka

  • stany osłabienie, zmęczenie

  • czerwonka

  • odtruwanie jelit, wątroby

  • zaburzenia pracy wątroby i pęcherzyka żółciowego

  • hemoroidy

  • gorączka

  • wzdęcia

  • żółtaczka

  • nadciśnienie

  • choroby przenoszone drogą płciową

  • choroby skóry i alergie skórne (stany zapalne, obrzęk, pokrzywka, wypryski i trądzik)

  • zapalenie oka

  • problemy z trawieniem

  • kaszel, przeziębienie i grypa

  • jelitowe pasożyty (robaki, ameby, tasiemiec. Owsiki)

  • problemy z nerkami i pęcherzem

  • paraliż

  • bóle reumatyczne

  • siniaki i urazy+

  • senność, zmęczenie, otępienie

  • układ hormonalny (PMS)

  • zapalenie zatok

  • zaparcia

  • Uprawa czarnuszki

    Czarnuszka jest rośliną zielną jednoroczną z rodziny jaskrowatych (Ranunculaceae Juss.), ma ok. 60 cm wysokości. Szaro-zielone liście są delikatne i nitkowate. Kwiaty mają pięć płatków o szerokości 2,5 cm, są białe z niebieskimi żyłkami, pojawiają się od czerwca do września.

    Nasionka zamknięte są w kapsule składającej się z pięciu komór, z których każda zwieńczona jest niewielkim kolcem. Gdy komory są wysuszone otwierają się, uwalniając nasiona. Czarnuszka pochodzi z zachodniej Azji, gdzie rośnie zarówno dziko, jak i w uprawach. Uprawiana jest także w Indiach, Egipcie i na Bliskim Wschodzie.

    Uwaga!
    Olej z nasion czarnuszki nie powinien być stosowany w czasie ciąży, ponieważ może powodować skurcze macicy!

    Melantyna spożyta w dużych dawkach jest toksyczna, więc przyprawa ta nie może być stosowana w dużych ilościach.

Opinie

Napisz opinię

TORSEED 1G CZARNUSZKA SIEWNA NASIONA

TORSEED 1G CZARNUSZKA SIEWNA NASIONA

Czarnuszka jest rośliną zielną jednoroczną z rodziny jaskrowatych (Ranunculaceae Juss.), ma ok. 60 cm wysokości. Szaro-zielone liście są delikatne i nitkowate. Kwiaty mają pięć płatków o szerokości 2,5 cm, są białe z niebieskimi żyłkami, pojawiają się od czerwca do września.

Produkty powiązane

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: