TORSEED 0,1G ESTRAGON ZIOŁA NASIONA
  • TORSEED 0,1G ESTRAGON ZIOŁA NASIONA

TORSEED 0,1G ESTRAGON ZIOŁA NASIONA

1,99 zł
Brutto

Wysoka, wieloletnia roślina lecznicza i przyprawowa o ostrym, gorzkawym i korzennym smaku. Ułatwia trawienie, podnosi apetyt, zawiera dużo witaminy A i C. Liście stosowane jako przyprawa do mięs, ryb, zup i sosów oraz do kwaszenia ogórków i kapusty.

EAN: 5906262081557

Rabaty ilościowe

Ilość Rabat Jednostkowy Oszczędzasz
5 2% Do 0,20 zł
10 5% Do 0,99 zł
20 7% Do 2,78 zł
50 10% Do 9,94 zł
Ilość
Ostatnie sztuki w magazynie

Ta aromatyczna bylina uprawiana jest dla swojego charakterystycznego smaku liści. Kwiaty: żółte lub zielonkawo-białe, małe, kuliste, wiechowate, rzadko w pełni otwarte, zazwyczaj sterylne. Liście: od liniowych po lancetowate, niepodzielne, długość od 1-4cm. Owoc: niełupki. Wysokość: 2m. Pochodzi z rejonu Morza Kaspijskiego i z Syberii, powszechnie uprawiana w Europie, Azji i Stanach Zjednoczonych.

estragon suszonyZastosowanie kulinarne estragonu

Wśród kucharzy, zioło to jest powszechnie używane z octem i rybami. Estragon ma także nieco tajemniczą właściwość, mianowicie podczas żucia jego liści, odczuwalne jest drętwienie języka. Pomimo tego, że estragon jest jednym z najlepszych francuskich ziół, może dominować, zagłuszając lub zwalczając inne smaki. Świeżych liści należy używać jako dodatek do sałatek, jako dekoracja lub składnik klasycznych sosów: remoulade, tatarskiego, bearnaise, w sosach francuskich oraz cielęciny Marengo. Generalnie unikaj przyprawiania zbyt dużą ilością estragonu, a także nie gotuj potraw zbyt długo, gdyż wydobędzie to jego gorzki smak.

Francuski estragon nadaje swój unikalny smak sosom, takim jak tatarski, Bernasie oraz jest niezbędnym składnikiem towarzyszącym szczypiorkowi, trybuli, pietruszce, w subtelnej mieszance ziół znanych jako „zioła aromatyczne”. Estragon ma szczególną zdolność nadawania smaku octowi, uzyskanemu dzięki umiejscowieniu na parę tygodni umytej uprzednio całej łodygi z liśćmi w butelce dobrej jakości białego octu winnego. Ocet estragonowy staje się wtedy bardzo przydatnym składnikiem dressingów oraz musztardy domowej roboty.

Estragon dopełnia smak ryb oraz skorupiaków. Pasuje do kurczaka, indyka, dziczyzny, cielęciny oraz do większości potraw z jajek. Posiekane liście (lub namoczony susz) są atrakcyjne i smaczne jako dodatek do majonezu, w sosie z masła oraz francuskich dressingach.

Estragon udoskonala ryby, skorupiaki, wieprzowinę, cielęcinę, jagnięcinę, dziczyznę, drób, pate, pory, ziemniaki, pomidory, marchewki, cebule, karczochy, szparagi, grzyby, kalafiory, brokuły, buraki, groszek, pietruszkę, trybulę, czosnek, szczypiorek, cytryny, pomarańczę, ryż oraz jęczmień. Można go użyć jako dodatek do smakowych octów, ziołowego majonezu, ziołowego masła, sosów śmietanowych, zup. Doskonale smakuje z serami, jajkami, kwaśną śmietaną i jogurtem. Aby uzyskać maksimum smaku, należy go dodać do zup i gulaszu w ciągu ostatnich 15 minut gotowania.

Przechowywanie estragonu

Zamrożony estragon, oraz przechowywany w occie jest lepszy w smaku niż suszony.

Przypisywane właściwości lecznicze estragonu

Choć estragon jest głównie ziołem kulinarnym, był używany do zwiększenia apetytu, zapobiegał wzdęciom i kolkom oraz stosowany był jako lek na reumatyzm. Okazuje się, że nie ma potwierdzonych naukowo podstaw dla tych wszystkich praktyk, jednak wiadomo, że estragon działa jako antyoksydant. Estragon używany jest również w przemyśle kosmetycznym – jest składnikiem perfum, mydeł i innych kosmetyków. Wykazuje również działanie przeciwgrzybiczne.

Kiedyś wierzono, że liście estragonu mogły leczyć ukąszenia owadów i węży, a także ugryzienia wściekłych psów. Naparów z estragonu i rumianku używano jako delikatny środek nasenny. Estragon działa również moczopędnie. Zioło to używano w czasach antycznej Grecji jako pewien rodzaj miejscowego znieczulenia, aby uśmierzyć ból zęba, co jest zrozumiałe, gdyż zawiera ono eugenol, naturalny środek znieczulający.

4213

Specyficzne kody

EAN13
5906262081557
Komentarze (0)