• Brak w Magazynie Biatom
Torseed 2g Kolendra Siewna Zioła Nasiona
  • Torseed 2g Kolendra Siewna Zioła Nasiona
  • Torseed 2g Kolendra Siewna Zioła Nasiona
  • Torseed 2g Kolendra Siewna Zioła Nasiona

Torseed 2g Kolendra Siewna Zioła Nasiona

2,99 zł
Brutto

Torseed 2g Kolendra Siewna Zioła Nasiona Roślina jednoroczna wysokości ok. 50cm. Nasiona stosuje się jako przyprawę kulinarną, w lecznictwie zaś jako środek pobudzający trawienie i czynności jelit.

EAN: 5906262081151

Rabaty ilościowe

Ilość Rabat Jednostkowy Oszczędzasz
5 2% Do 0,30 zł
10 5% Do 1,50 zł
20 7% Do 4,19 zł
50 10% Do 14,96 zł
Ilość
Brak w Magazynie Biatom

Torseed 2g Kolendra Siewna Zioła Nasiona

KOLENDRA JAKO:

Roślina lecznicza

Surowiec zielarski
Owoc kolendry – wysuszone rozłupnie zawierające powyżej 3 ml/kg olejku eterycznego. Olejek eteryczny  zawiera przede wszystkim fitoncyd linalol.
Działanie i zastosowanie
Rozkurczowe, wiatropędne, moczopędne, pobudzające wydzielanie soku żołądkowego i apetyt.

Roślina uprawna

Nasiona kolendry znaleziono w grobowcu faraona Tutenchamona (zm. 1323 r. p.n.e.). Wzmiankowana jest dwa razy w Starym Testamencie. Znana i stosowana już w starożytnym Rzymie i Grecji, stamtąd rozpowszechniła się w całej Europie, gdzie uprawiana jest powszechnie (Niemcy, Holandia, Anglia), w Polsce uprawiana od czasu Piastów, obecnie na niewielką skalę. Zielone części rośliny mają w czasie wegetacji silny aromat, dzięki któremu są bardzo cenione jako przyprawa w niektórych kuchniach. Dojrzałe owoce również mają mocny aromat, ale zupełnie inny od pędów.

Roślina przyprawowa

Stanowi pospolitą przyprawę kuchenną, jest podstawowym składnikiem indyjskiej mieszanki przyprawowej curry. W kuchni nasiona używane są jako dodatek do ciast (szarlotki), pierników i kruchych ciasteczek, a także do przyprawiania sosu pomidorowego, sałatek oraz ryżu. Stosuje się je w masarstwie, likiernictwie i browarnictwie. Świeże listki kolendry są popularną przyprawą w wielu kuchniach azjatyckich oraz w kuchni portugalskiej, gruzińskiej i marokańskiej.

Łodyga

Wzniesiona, rozgałęziona, żebrowana, naga, do 70 cm wysokości. Cała roślina wydziela zapach pluskiew. 

Liście
Dolne pojedyncze, długoogonkowe, klapowe, o szerokich działkach; górne – podwójnie pierzastodzielne, o działkach równowąskich, podobnych do kopru.
Kwiaty
Jasnoróżowe lub białe, drobne, zebrane w baldachy złożone wyrastające na końcach rozgałęzień. Roślina miododajna. Kwiaty 5-krotne z 1 słupkiem i 5 pręcikami. Kwitnie od czerwca do lipca.
Owoce
Brunatny lub jasnobrunatny, bardziej lub mniej kulisty, o średnicy około 1,5–5 mm lub owalny, o długości 2–6 mm. Składa się z rozłupni, złożonej z rozłupek zwykle ściśle połączonych. Owoc jest nieowłosiony i posiada 10 falistych, lekko wzniesionych żeberek pierwotnych i 8 prostych, bardziej wyraźnych żeberek wtórnych. Rozłupki są na powierzchni wewnętrznej wklęsłe. Szczyt wieńczy podszyjcze. Młode owoce – zielone, przed dojrzewaniem różowieją, a dojrzałe przybierają barwę żółtawą.
Korzeń
Cienki, palowy, słabo rozgałęziony.
Wysiew w kwietniu wprost do gruntu. Wymaga przerywania w odstępach 30-40cm. Zbiór VII-VIII.

Liczba nasion: 130-140 szt. w gramie
Norma wysiewu: 12-15 kg/1ha
Termin wysiewu: 1-2 dekada IV
Rozstawa: 15x40 cm
Wegetacja: 120-140 dni
Termin zbioru: 2-3 dekada VIII
Gramatura: 2g
2043

Specyficzne kody

EAN13
5906262081151
Komentarze (0)