TORSEED Marchew jadalna Amsterdam 3 5g wczesna dużo karotenu Nasiona Odmiana wczesna, przeznaczona do uprawy polowej oraz pod osłony na wczesny i średnio wczesny zbiór. Okres wegetacji 100-110 dni. Korzeń walcowaty, długi, ciemnopomarańczowy. Miąższ soczysty, kruchy, bardzo smaczny.
Najczęściej Kupowane
Polecane produkty
Torseed 0,1g Rukiew Wodna Rzeżucha Wodna Nasiona
Torseed 0,1g Rukiew Wodna Rzeżucha Wodna Nasiona Wieloletnia, mrozodporna, szybko-rosnąca, zimozielona, wodna lub lądowo-wodna. Pochodzi z Europy i Azji, dorasta do wysokości 50-120 cm.
Należy do rodziny Brassicaceae, botanicznie jest więc związana z rzeżuchą, gorczycą i rzodkiewką - wszystkie wyróżniają się pieprzowym, pikantnym smakiem.
Torseed 0,1g Rukiew Wodna Rzeżucha Wodna Nasiona Wieloletnia, mrozoodporna, szybko-rosnąca, zimozielona, wodna lub lądowo-wodna, roślina warzywna pochodząca z Europy i Azji, dorasta do wysokości 50-120 cm. Należy do rodziny Brassicaceae, botanicznie jest więc związana z rzeżuchą, gorczycą i rzodkiewką - wszystkie wyróżniają się pieprzowym, pikantnym smakiem. Jest jednym z najstarszych znanych warzyw liściastych, spożywanych przez ludzi. Posiada małe, białe lub zielone kwiaty, liście rośliny stają się gorzkie, gdy rośliny zaczynają kwitnąć, więc do spożycia powinno się zbierać rośliny przed wypuszczeniem pędów z kwiatostanami.
Rukiew można uprawiać zarówno na dużą skalę, jak również w ogrodzie, liście można zbierać również w zimie. Jako roślina pół-wodna jest dobrze przystosowana do uprawy hydroponicznej, najlepsza jest woda o odczynie zasadowym.
Liście nie nadają się do dystrybucji w postaci suchej, świeże mogą być przechowywane w lodówce jedynie przez 2-3 dni.
Liście rośliny mają pikantny smak, zwykle używa się ich na świeżo (suszone tracą smak). Można je stosować posiekane, w taki sam sposób jak liście pietruszki w sałatkach, zupach, na kanapkach i z pieczonymi ziemniakami. Dodane do kanapek nadają im smak musztardy, dobrze łączą się ze smakiem majonezu. Z liści sporządza się soki pite przed posiłkami, można je również przyrządzać i podawać jak szpinak.
Roślina zawiera dużo żelaza, wapnia, magnezu, cynku, fosforu, jodu (zapobiega niedokrwistości, a dawniej szkorbutowi). Jest bardzo bogata w witaminę C, D, prowitaminy A, kwas foliowy, zawiera wszystkie witaminy z grupy B (z wyjątkiem wit. B12) i znaczne ilości witaminy E i witaminy K.
Jest również źródłem substancji fitochemicznych i przeciwutleniaczy. 100 g świeżych liści zawiera 19 kalorii. Od czasów starożytnych była uważana za roślinę leczniczą i afrodyzjak, mówiło się że wzmaga apetyt, poprawia metabolizm, działa moczopędnie. W rosyjskiej medycynie ludowej stosowana jako lek przeciwgorączkowy i uspokajający na zaburzenia nerwowe. W medycynie naturalnej jest zalecana do oczyszczania krwi, wątroby, płuc i żołądka, pomaga w cukrzycy, wspomaga tworzenie się krwinek.
Wywar jest stosowany wewnętrznie w chorobach skóry, tarczycy, wątroby, kamieniach żółciowych, niedokrwistości, reumatyzmie, artretyzmie. Ponadto jest zalecana jako środek przeciwzapalny na błonę śluzową jamy ustnej. Działa jak środek pobudzający, moczopędny, wykrztuśny, antynowotworowy, wspomaga układ pokarmowy. Powszechnie uważa się, że chroni przed rakiem płuc i hamuje wzrost raka piersi. Wyciąg z rukwi podawany jest przy awitaminozach. Stosowana na wiosnę - leczy reumatyzm. Używana w kosmetyce, służy jako środek wzmacniający i rozjaśniający cerę.
Dawniej przypisywano jej magiczne moce i wchodziła w skład wielu mikstur. Ksenofont pisał, że gdy młodzi Persowie szli na polowanie, jedli wcześniej chleb, przyprawiony rukwią. Była znana u Rzymian, którzy spożywali jej duże ilości, wierzyli, że roślina może zapobiegać łysieniu i stymulować aktywność umysłu.
Grecy twierdzili natomiast, że rzeżucha może "dać powód do obłąkania" i łagodzi skutki pijaństwa. Dioscorides uważał, że jest afrodyzjakiem, a w średniowieczu, uważano, że działa jako antidotum na eliksiry. W Zjednoczonym Królestwie, po raz pierwszy była komercyjnie uprawiana w 1808 przez ogrodnika Williama Bradbery, wzdłuż rzeki Ebbsfleet w Kent. Była jedną z ulubionych potraw Napoleona. Obecnie jest uprawiana komercyjnie w wielu miejscach na całym świecie.
16 innych produktów w tej samej kategorii:
AbezA Marchew Nantes Nasiona warzyw na taśmie karton 6m soczysta średniowczesna odmiana
Zawiera dużo cukrów i karotenów. Miąższ delikatny, smaczny, o kruchej konsystencji. Średniowczesna odmiana przydatna do bezpośredniego spożycia i krótkiego przechowywania.
PNOS 50g Bób Karmazyn Nasiona warzyw Średnio wczesny Różowy Plenny
Odmiana średnio wczesna bobu, szczególnie polecana do spożycia bezpośredniego ze względu na wyjątkową smakowitość. Bób Karmazyn nadaje się do uprawy amatorskiej. Ciekawostką jest fakt, że odmiana ta wyróżnia się niezwykłym, różowym kolorem nasion.
Biopon 2g Kapusta głowiasta Kamienna Głowa Nasiona warzyw Najlepsza do kiszenia Późna
Kapusta głowiasta biała Kamienna Głowa to odmiana późna, bardzo plenna, trwała w przechowywaniu zimowym. Jest jedną z najbardziej plennych odmian kapusty białej w Polsce. W Polsce stanowi główny surowiec do kwaszenia.
Toraf 5g Ogórek Saladin Sałatkowy Szklarniowy Nasiona warzyw odmiana długa bardzo plenna sałatki
Odmiana Saladin F1 rodzi owoce typowo sałatkowe przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Ogórek to warzywo o wysokich walorach smakowych, niskokaloryczne i lekkostrawne. Odmiana partenokarpiczna odporna na wahania temperatury.
PNOS 2g Szczypiorek Bohemia Nasiona warzyw Wieloletni Zimujący Bardzo plenny
Szczypiorek Bohemia to odmiana dobrze zimująca, bardzo plenna. Tworzy średniej grubości, intensywnie zielony szczypior. Ceniona ze względu na szybkie osiąganie wielkości konsumpcyjnej. Szczypiorek uprawia się z siewu bezpośrednio do gruntu lub z rozsady.
Toraf 1g Kalafior Romanesco Natalino Nasiona warzyw Odmiana średnio-wczesna Zielony Pyszny
Tworzy zwięzłe, jasnozielone, duże róże o wyśmienitym, delikatnym, lekko orzechowym smaku. Odmiana średnio-wczesna do uprawy gruntowej i pod osłonami. Do siewu na zbiór letni i jesienny.
Toraf 0,5g Papryka Ozdobna Mix Nasiona mieszanka kolorów roślina doniczkowa jednoroczna
Ozdobna, jednoroczna roślina doniczkowa. Ustaw ją w jasnym, słonecznym i przewiewnym miejscu. Wysoką wartość dekoracyjną stanowią drobne owoce o błyszczącej skórce, w różnych kolorach w zależności od fazy dojrzewania.
PNOS 5g Ogórek Andrus F1 Nasiona warzyw Bardzo plenny Kiszenie Konserwowanie
Wczesna odmiana ogórka gruntowego. Bardzo plenny, stabilny w plonowaniu, owoce cylindryczne i średnio długie, bardzo kształtne. Skórka zielona, lekko połyskująca z długimi, jasnymi smugami, brodawki nieliczne, duże.
Torseed 0,2g Pomidor Malinowy Kujawski Nasiona Odmiana średniowczesna do uprawy w polu oraz pod niskimi osłonami. Rośliny nie wymagają cięcia i palikowania. Charakteryzuje się odpornością na choroby grzybowe i bakteryjne. Owoce średniej wielkości, malinowe o wyjątkowym smaku, przeznaczone do bezpośredniego spożycia i produkcji soków.
BIOPON 4g Marchew jadalna Sukces Nasiona warzyw Odmiana późna Witaminy Karoten
Odmiana późna, plenna, przeznaczona do bezpośredniego spożycia i przechowywania. Korzeń lekko stożkowaty, na końcu zaokrąglony, o długości 22 – 26 cm. Miąższ smaczny, pomarańczowy, z wysoką zawartością cukrów i karotenu.