• Brak w Magazynie Biatom
Torseed 1g Por Bulgaarse Reuzen Nasiona
  • Torseed 1g Por Bulgaarse Reuzen Nasiona
  • Torseed 1g Por Bulgaarse Reuzen Nasiona
  • Torseed 1g Por Bulgaarse Reuzen Nasiona

Torseed 1g Por Bulgaarse Reuzen Nasiona

3,99 zł
Brutto

Torseed 1g Por Bulgaarse Reuzen Nasiona Por (Allium porrum) to roślina należąca do rodziny czosnkowatych. W środowisku naturalnym występuje w Azji Mniejszej, ale rozprzestrzeniła się w różnych rejonach na świecie. Popularne warzywo  uprawiane w wielu krajach. Roślina wytwarza skróconą łodygę i wiązkowe, silnie rozgałęzione korzenie.

EAN: 5906262056012

Rabaty ilościowe

Ilość Rabat Jednostkowy Oszczędzasz
5 2% Do rabatu 0,40 zł
10 5% Do rabatu 1,99 zł
20 7% Do rabatu 5,58 zł
50 10% Do rabatu 19,93 zł
Ilość
Brak w Magazynie Biatom

Torseed 1g Por Bulgaarse Reuzen Nasiona Por (Allium porrum) to roślina należąca do rodziny czosnkowatych. Roślina w środowisku naturalnym występuje w Azji Mniejszej, ale rozprzestrzeniła się w różnych rejonach na świecie. To popularne warzywo  uprawiane w wielu krajach, w tym również w Polsce. Roślina wytwarza skróconą łodygę i wiązkowe, silnie rozgałęzione korzenie.

Dwuletni por może dorastać do 2m (wraz z długim pędem kwiatostanowym – baldachami złożonymi z białych lub biało-różowych kwiatów). Zwykle uprawia się go jednak jako roślinę jednoroczną dla cebuli i liści.

Warunki uprawy pora

Warzywo najlepiej uprawiać na próchnicznych, średnio zwięzłych, gliniasto-piaszczystych glebach o pH=6-7 i na słonecznym stanowisku.

Dobrze rośnie uprawiane w pierwszym lub drugim roku po nawożeniu obornikiem. Roślina ma duże wymagania wodne i nie należy dopuszczać do przesuszenia gleby.

Pod względem temperatury por jest tolerancyjny – kiełkuje już przy 3-4°C.

W zależności od planowanego terminu zbioru przygotowane wcześniej sadzonki można sadzić od wczesnej wiosny (zbiór letni) do późnego lata (zbiór następnej wiosny). Najważniejsze zabiegi pielęgnacyjne to odchwaszczanie i podlewanie.

Zastosowanie pora

Najbardziej wartościowe w kuchni są liście i cebule młodych roślin o mocnym aromacie oraz intensywnym smaku. Warzywo zawiera znaczną ilość olejków eterycznych, witaminy C, witamin z grupy B i soli mineralnych (K, Ca, Mg, Fe). Najczęściej wykorzystuje się je jako dodatek do sałatek, surówek oraz zup.


Termin wysiewu: tunel III, rozsadnik III-IV, grunt IV
Termin sadzenia: IV-V
Rozstawa: 30-50x8-10 cm
Termin zbioru: IX-XI
Gramatura: 1, 50 g

2116

Specyficzne kody

EAN13
5906262056012
Komentarze (0)