BIOPON 1g Kapusta głowiasta Czerwona Rufus Nasiona warzyw Surówki Sałatki
  • BIOPON 1g Kapusta głowiasta Czerwona Rufus Nasiona warzyw Surówki Sałatki
  • BIOPON 1G KAPUSTA GŁOWIASTA CZERWONA TOPAS NASIONA
  • BIOPON 1G KAPUSTA GŁOWIASTA CZERWONA TOPAS NASIONA
  • BIOPON 1G KAPUSTA GŁOWIASTA CZERWONA TOPAS NASIONA

BIOPON 1g Kapusta głowiasta Czerwona Rufus Nasiona warzyw Surówki Sałatki

2,99 zł
Brutto
BIOPON 1g Kapusta głowiasta Czerwona Rufus Nasiona warzyw Surówki Sałatki 

Odmiana ogólnoużytkowa, średnio wczesna, okres wegetacji wynosi 95 – 105 dni. Daje wysokiej jakości twarde główki o masie 1,3 – 2 kg. Odmiana o czerwonych liściach.
EAN: 5904517167476

Rabaty ilościowe

Ilość Rabat Jednostkowy Oszczędzasz
5 2% Do rabatu 0,30 zł
10 5% Do rabatu 1,50 zł
20 7% Do rabatu 4,19 zł
50 10% Do rabatu 14,96 zł
Ilość
W magazynie Biatom

BIOPON 1g Kapusta głowiasta Czerwona Rufus Nasiona warzyw Surówki Sałatki

Odmiana ogólnoużytkowa, średnio wczesna, okres wegetacji wynosi 95 – 105 dni. Daje wysokiej jakości twarde główki o masie 1,3 – 2 kg.

Przeznaczenie plonu: spożycie w postaci świeżej – surówki, sałatki; konserwowanie; kiszenie.

Kapustę głowiastą czerwoną uprawia się najczęściej na zbiór letni i jesienny, a sadzi w rozstawie 50 x 50 cm. Odmiany późne sadzi się w maju.

Uprawa z siewu wprost w pole jest dość wymagającym sposobem. Wiąże się z dużą ilością uciążliwych zabiegów pielęgnacyjnych, przede wszystkim licznym odchwaszczaniem. Na 1 ha pola wykorzystuje się ok. 1 kg nasion. Ponadto muszą być one wysokiej jakości o bardzo dużej zdolności kiełkowania. Wprost w pole wysiewa się odmiany średnio wczesne, średnio późne i późne. Siew odmian średnio wczesnych przypada na przełom marca i kwietnia, późnych zaś od kwietnia do połowy maja. Nasiona wysiewa się na głębokość 1–2 cm. Wschody pojawiają się po 8–14 dniach. Gdy rośliny osiągną 40–60 cm wysokości, przerywa się je. Przy uprawie z siewu zazwyczaj nie stosuje się przedplonu.

Zabiegi pielęgnacyjne

Po kilku dniach od sadzenia kapusty można uzupełniać ją, jeśli zaobserwuje się wypadanie roślin. Ważnym zabiegiem jest odchwaszczanie. Oprócz stosowania herbicydów zaleca się ręczne pielenie. Warto również spulchniać międzyrzędzia, ale tylko we wczesnych fazach wzrostu, przy małych liściach, by ich nie uszkodzić. Ze względu na wysokie wymagania wodne kapusty zaleca się deszczowanie. Odmiany wcześniejsze nawadnia się od połowy maja do połowy czerwca, późniejsze od lipca do połowy sierpnia/września.

Zbiór i przechowywanie

Kapustę zaleca się zbierać ręcznie. Zmniejsza to ryzyko uszkodzenia głów. Na dużych areałach wygodniejszy i szybszy jest zbiór mechaniczny. Odmiany wczesne zbiera się stopniowo, kiedy głowy zwiną się, będą odpowiednio twarde i zdrowe. Zbiór przypada na czerwiec i lipiec. Średnio wczesne zbiera się od sierpnia do września, z 2–4 liśćmi zewnętrznymi. Zbiór późnych prowadzi się od końca października do połowy listopada, zostawiając liście zewnętrzne. Kapustę włoską można zbierać najpóźniej, ponieważ nawet przemarznięcia nie pogarszają jakości głów i przechowalności.

Kapustę przechowuje się w kopcach, dołach i przechowalniach. Temperatura powinna być utrzymywana na poziomie 0–1°C, wilgotność 95%.

3899

Opis

Waga (g)
1

Specyficzne kody

EAN13
5904517167476
Komentarze (0)