BIOPON 1G KAPUSTA GŁOWIASTA CZERWONA TOPAS NASIONA

3899

Nowy produkt

Odmiana ogólnoużytkowa, średnio wczesna, okres wegetacji wynosi 95 – 105 dni. Daje wysokiej jakości twarde główki o masie 1,3 – 2 kg.

Więcej szczegółów

1,19 zł brutto

Opis produktu

Kapusta głowiasta czerwona

Podział odmian na długość okresu wegetacji od sadzenia do zbioru: wczesne 60–90 dni; średnio wczesne 90–115 dni; średnio późne 120–140 dni; późne 150–200 dni.

Odmiany (podane w Krajowym Rejestrze COBORU): Granita, Haco, Langedijker Polana.

Przeznaczenie plonu: spożycie w postaci świeżej – surówki, sałatki; konserwowanie; kiszenie.

Kapustę głowiastą czerwoną uprawia się najczęściej na zbiór letni i jesienny, a sadzi w rozstawie 50 x 50 cm. Odmiany późne sadzi się w maju.

Uprawa z siewu wprost w pole jest dość wymagającym sposobem. Wiąże się z dużą ilością uciążliwych zabiegów pielęgnacyjnych, przede wszystkim licznym odchwaszczaniem. Na 1 ha pola wykorzystuje się ok. 1 kg nasion. Ponadto muszą być one wysokiej jakości o bardzo dużej zdolności kiełkowania. Wprost w pole wysiewa się odmiany średnio wczesne, średnio późne i późne. Siew odmian średnio wczesnych przypada na przełom marca i kwietnia, późnych zaś od kwietnia do połowy maja. Nasiona wysiewa się na głębokość 1–2 cm. Wschody pojawiają się po 8–14 dniach. Gdy rośliny osiągną 40–60 cm wysokości, przerywa się je. Przy uprawie z siewu zazwyczaj nie stosuje się przedplonu.

Zabiegi pielęgnacyjne

Po kilku dniach od sadzenia kapusty można uzupełniać ją, jeśli zaobserwuje się wypadanie roślin. Ważnym zabiegiem jest odchwaszczanie. Oprócz stosowania herbicydów zaleca się ręczne pielenie. Warto również spulchniać międzyrzędzia, ale tylko we wczesnych fazach wzrostu, przy małych liściach, by ich nie uszkodzić. Ze względu na wysokie wymagania wodne kapusty zaleca się deszczowanie. Odmiany wcześniejsze nawadnia się od połowy maja do połowy czerwca, późniejsze od lipca do połowy sierpnia/września.

Zbiór i przechowywanie

Kapustę zaleca się zbierać ręcznie. Zmniejsza to ryzyko uszkodzenia głów. Na dużych areałach wygodniejszy i szybszy jest zbiór mechaniczny. Odmiany wczesne zbiera się stopniowo, kiedy głowy zwiną się, będą odpowiednio twarde i zdrowe. Zbiór przypada na czerwiec i lipiec. Średnio wczesne zbiera się od sierpnia do września, z 2–4 liśćmi zewnętrznymi. Zbiór późnych prowadzi się od końca października do połowy listopada, zostawiając liście zewnętrzne. Kapustę włoską można zbierać najpóźniej, ponieważ nawet przemarznięcia nie pogarszają jakości głów i przechowalności.

Kapustę przechowuje się w kopcach, dołach i przechowalniach. Temperatura powinna być utrzymywana na poziomie 0–1°C, wilgotność 95%.

Choroby i szkodniki

Choroby: zgorzel siewek kapustnych, kiła kapusty, mączniak rzekomy kapustnych, zgnilizna twardzikowa, alternarioza, szara pleśń, fuzaryjne gnicie główek kapusty.

Szkodniki: pchełki ziemne, śmietka kapuściana, mszyca kapuściana, bielinek kapustnik, bielinek rzepnik, piętnówka kapustnica, paciornica krzyżowianka.

Liczba nasion: 350-400 szt. w gramie
Norma wysiewu: 0,5-0,6 kg/1ha
Termin wysiewu: 3 dekada III-2 dekada V
Termin sadzenia: 2 dekada V
Rozstawa: 50x50 cm
Wegetacja: 95-105 dni
Termin zbioru: 2-3 dekada VII-2 dekada X
Gramatura: 2, 50 g

Opinie

Napisz opinię

BIOPON 1G KAPUSTA GŁOWIASTA CZERWONA TOPAS NASIONA

BIOPON 1G KAPUSTA GŁOWIASTA CZERWONA TOPAS NASIONA

Odmiana ogólnoużytkowa, średnio wczesna, okres wegetacji wynosi 95 – 105 dni. Daje wysokiej jakości twarde główki o masie 1,3 – 2 kg.

Produkty powiązane