Marki

  • Nowy
Kiełkownica poziomowa TORAF naczynie do kiełkowania 3 szalki Kiełki Kiełkownik
  • Kiełkownica poziomowa TORAF naczynie do kiełkowania 3 szalki Kiełki Kiełkownik
  • Kiełkownica poziomowa TORAF naczynie do kiełkowania 3 szalki Kiełki Kiełkownik
  • Kiełkownica poziomowa TORAF naczynie do kiełkowania 3 szalki Kiełki Kiełkownik
  • Kiełkownica poziomowa TORAF naczynie do kiełkowania 3 szalki Kiełki Kiełkownik
  • Kiełkownica poziomowa TORAF naczynie do kiełkowania 3 szalki Kiełki Kiełkownik
  • Kiełkownica poziomowa TORAF naczynie do kiełkowania 3 szalki Kiełki Kiełkownik

Kiełkownica poziomowa TORAF naczynie do kiełkowania 3 szalki Kiełki Kiełkownik

24,99 zł
Brutto

Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowychwarzyw mają wyjątkowo dużą wartość odżywczą. Kiełkownica pozioma TORAF to idealne 3 kiełkowe naczynie do kiełkowania. Niektóre z nazw nasion z których można hodować kiełki to: brokuł, fasola złota, gorczyca, chrzan, soja, pszenica, rzeżucha, rzodkiewka, soczewica, słonecznik, siewie lniane.

Ilość
W magazynie

Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowychwarzyw mają wyjątkowo dużą wartość odżywczą.

W kiełkujących ziarnach zmiany następują szybko, w ciągu kilku dni zawartość witamin wzrasta wielokrotnie. Tak wyhodowane kiełki możemy spożywać w surówkach, koktajlach, na kanapkach. Możemy je mieszać z twarogami, jajami na twardo, masłem, majonezem i przygotowywać dziesiątki rodzajów past, dodawać do zup, sosów, posypywać nimi ryż, ziemniaki, makaron. Znakomite są do dań ciepłych, zapiekanek, wypieków, farszów do naleśników i pierogów. Dla ciepłych potraw należy je dodawać pod koniec gotowania.

Niektóre z nazw nasion z których można hodować kiełki to: brokuł, fasola złota,gorczyca, chrzan, soja, pszenica, rzeżucha, rzodkiewka, soczewica, słonecznik, siewie lniane.

W zależności od temperatury, nasilenia światła oraz rodzaju nasion zarodki po 2-7 daniach nadają się do zbioru. Przy wyższych lub niższych temperaturach okres kiełkowania może się przedłużyć lub względnie skrócić. Pomiędzy korzeniami niektórych gatunków nasion (np. pszenica, soja, lucerna, rzeżucha, gorczyca itp.) tworzą się małe włókienka, których nie wolno mylić z pleśnią. Pleśń czuć stęchlizną, ma zabarwienie czarno-szare, niebiesko-czerwone względnie może wystąpić w postaci białej kosmykowatej konsystencji.

 

Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych i warzyw mają wyjątkową wartość odżywczą . Bogate są w najcenniejsze dla zdrowia składniki : witaminy A, B, C, E, H. Zapewniają duże ilości wapnia, żelaza siarki, magnezu, potasu oraz biotynę, cynk, selen jak również mikroelementy - lit i chrom.

    - działają korzystnie na włosy, zatrzymują łysienie, pobudzają produkcję cebulek włosowych

    - dzięki zasobności w potas nie dopuszczają do zwiotczenia mięśni, a nawet je ujędrniają

    - usuwają dolegliwości układu pokarmowego

    - regenerują organizm, zwiększają jego odporność

    - przypisuje się im właściwości odmładzające

    - są doskonałe przy wszelkich kuracjach

    - odchudzają i odmładzają

    - dzięki dużej zawartości białka roślinnego wpływają na odbudowę komórek i tkanek

    - obniżają poziom cholesterolu we krwi

    - utrzymują w zdrowiu serce, nerwy, skórę, krew i mózg

    - chronią organizm przed anemią

    - zapobiegają i leczą przeziębienia

KIEŁKOWNICA

  1. Pokrywka - gwarantuje stabilny, wilgotny klimat, także przy wahaniach temperatury.
  2. Szalki do kiełkowania - trzy duże szalki o średnicy 20 cm. Można w nich poddać kiełkowaniu jednocześnie trzy różne gatunki nasion albo kontynuować zbiory poprzez stopniowe wysiewanie nasion.
  3. Czerwone syfony odpływowe - zapewniają równomierny odpływ wody oraz regulacją wilgotność.
  4. Wentylatory - w pokrywie i w poszczególnych szalkach przeznaczonych do procesów kiełkowania umieszczono trzy wentylatory. Służą one do odprowadzania gazów i tlenu.
  5. Zbiornik wody - po nawadnianiu nadmiar wody gromadzi się w zbiorniku (idealna woda do podlewania kwiatów).

 

Instrukcja Obsługi:

  1. Naczynie do kiełkowania należy ustawić na równej powierzchni
  2. Czerwone syfony muszą być dokładnie osadzone na rurkach odpływowych
  3. Szalki do kiełkowania przepłukać zimną wodą
  4. Do szalek wsiać odpowiednią ilość nasion zwracając uwagę aby nasiona ułożone były w jednej luźnej warstwie
  5. Przy ustawianiu szalek, jednej na drugiej trzeba ustawić czerwone syfony na przemian
  6. Do najwyższej szalki należy wlać tyle letniej wody aby całkowicie został pokryty syfon (średnio pół litra). Tylko wtedy powstanie niezbędne ciśnienie wody.
  7. Przykryj naczynie pokrywką, która gwarantuje stabilne warunki uprawy
  8. Dzięki specjalnej konstrukcji kiełkownicy woda przepływa przez wszystkie szalki nawadniając nasiona a jej nadmiar gromadzi się w dolnym zbiorniku.
  9. Po przepływie wody przez trzy szalki z zasiewem należy opróżnić dolny zbiornik Wodę można używać do podlewania kwiatów pokojowych.
  10. Nawadniania należy dokonywać 2 razy dziennie
  11. Urządzenie do nawadniania należy ustawić w jasnym miejscu ale nie bezpośrednio na słońcu
  12. Kiełkownice należy starannie czyścić przed każdym wysiewem, najlepiej za pomocą miękkiej szczotki lub w zmywarce do naczyń.

Wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania/dostępu do plików cookies w przeglądarce.

Akceptuj Więcej informacji Odrzuć